Miljö.

2016-05-19 12:00
Svenskarnas återvinning av giftiga kvicksilverbatterier har varit helt förgäves. Istället för att hamna i säkert förvar i tyska saltgruvor har de försvunnit ut på den illegala marknaden.  Bild: Bertil Ericson/TT
Svenskarnas återvinning av giftiga kvicksilverbatterier har varit helt förgäves. Istället för att hamna i säkert förvar i tyska saltgruvor har de försvunnit ut på den illegala marknaden.

Svenskt kvicksilver spreds för vinden

I flera decennier har den svenska befolkningen mödosamt återvunnit giftiga kvicksilverbatterier – helt förgäves. Det livsfarliga kvicksilvret skulle ha hamnat i säkert förvar i tyska saltgruvor men har istället försvunnit ut på den illegala marknaden, avslöjar magasinet Filter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ända sedan 80-talet har myndigheter, företag och pliktskyldiga svenskar samlat in stora mängder batterier innehållande kvicksilver.

Sverige har varit ett föregångsland på området och fått resten av Europa med sig i kampen mot tungmetallen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Kvicksilver var länge standard i flera batterimodeller och de allra minsta batterierna, så kallade knappcellsbatterier, innehöll särskilt höga halter av det giftiga grundämnet.

Kvicksilvret går inte att återvinna. Istället har det lagrats i väntan på att tekniken för ett slutförvar skulle bli klar.

Förvarats i Kumla

Under årens lopp har det skapats tonvis med kvicksilveravfall som förvarats på Svensk Avfallskonvertering AB, Sakab, i Kumla, i väntan på en mer långsiktig hantering.

Lösningen blev tillslut att Sverige skulle skicka stora delar av sitt kvicksilveravfall till saltgruvor i Tyskland. De bedömdes uppfylla kraven på ett säkert slutförvar i åtminstone tusen år framåt.

Företaget som skulle ta hand om förvaringen hette Dela Recycling och hade utvecklat en metod för att stabilisera flytande kvicksilver, vilket gjorde det lättare att deponera avfallet långt ner i jorden.

Först skickades svenskarnas batterisamling till en anläggning i Schweiz, där kvicksilvret separerades från andra metaller. När det var klart återstod 40 ton rent kvicksilver.

I en Sydsvenskan-artikel om reningen konstaterades att mängden skulle räcka för att döda hela Sveriges befolkning.

Till en början skickade Naturvårdsverket ner tio ton rent kvicksilver från Kumla till slutförvar i den tyska saltgruvan i Sondershausen. När allt tycktes gå enligt planerna skickades så småningom resterande 30 ton ner.

Naturvårdsverket såväl som den tyska miljömyndigheten fick intyg på att det svenska kvicksilvret var stabiliserat och säkert förvarat i gruvan i Sondershausen.

Uppdraget var därmed avslutat.

Men våren 2014 fattade den tyska polisen misstanke.

Läs vidare på nästa sida: Chockerande upptäckt

Sveriges kamp

mot kvicksilvret

l Kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna som finns. Eftersom det är ett grundämne kan kvicksilvret aldrig brytas ner. Istället stannar det kvar i mark, vatten och levande organismer.

l I gasform är kvicksilver ett livsfarligt hot mot människor men i fast form kan vi till och med ha det i munnen som amalgam.

l Sverige har varit pådrivande i arbetet för att förbjuda kvicksilver i produkter globalt. Kvicksilver förbjöds helt i Sverige den 1 juni 2009. Förbudet innebär att varor som innehåller tungmetallen inte får släppas ut på marknaden.