Klimat.

2019-03-05 09:00
Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Svenskarnas köttätande minskar – lägsta nivån på 10 år

”En viktig anledning till att konsumtionen minskar är att svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor ökar.”

Köttätandet i Sverige fortsätter att minska, visar nya siffror från Jordbruksverket. Förra året åt varje svensk i snitt 83,5 kilo kött och fågel, vilket är en minskning med 2,2 kilo från 2017. Jämfört med 2016 rör det sig om en nedgång med 4,2 kilo.

Det här innebär att svenskarnas köttförbrukning är den lägsta på tio år.

– En viktig anledning till att konsumtionen minskar är att svenskarnas intresse för hållbarhetsfrågor ökar. Vi äter mer vegetarisk mat och mindre kött, och förhoppningsvis jobbar vi också stenhårt på att minska matsvinnet, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket till DN.

Bakom minskningen ligger det faktum att svenskarna köper allt mindre importerat kött. Tidigare har lägre konsumtion varit kopplat till särskilda händelser, såsom djursjukdomar eller ekonomiska kriser. Den här gången tror Åsa Lannhard Öberg att den lägre köttförbrukningen kan bli en trend som håller i sig.

– I dag är det mer långvariga faktorer som påverkar oss. Det är ju ingen som tror att klimatfrågan tynar bort efter ett par år, säger Åsa Lannhard Öberg till DN.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter