Klimat.

2020-10-21 12:10
  • Anna Ljungström
    Anna Ljungström
  • Belinda Retourné
    Belinda Retourné
Puffetikett
Dagens ETC

”Svenskarna vill ha skarpare miljöbevakning”

En av tre svenskar tycker att mediernas klimatbevakning är undermålig. Det visar en ny opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av Supermiljöbloggen.

”Miljöfrågor måste integreras i fler sektioner och ges större uppmärksamhet på redaktionerna”, säger Anna Ljungström, redaktör för Supermiljöbloggen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Supermiljöbloggen grundades år 2010 som ett svar på mediernas bristfälliga miljö­bevakning i valrörelsen. I samband med tioårsjubileet har bloggen beställt en Kantar Sifo-­undersökning för att ta reda på hur svenska folket ser på dagens rapportering om miljö- och klimatfrågor.

– Undersökningen visar att vi tyvärr fortfarande ­behövs. Svenskarna vill ha skarpare miljöbevakning, säger Anna Ljungström i ett pressmeddelande.

Enligt opinionsundersökningen tycker en stor majoritet av svenskarna – 84 procent –  att det är viktigt att miljö- och klimatfrågor bevakas i media. Bland kvinnor är siffran ännu högre: 91 procent.

Bristfällig bevakning

Många är också missnöjda med den rapportering som görs. En av tre svenskar tycker att miljö- och klimatbevakningen är bristfällig och måste öka. Bland unga i åldersgruppen 16-24 år är det ännu fler, hälften, som inte tycker att medierna sköter sitt bevakningsuppdrag.

–  Trots att Sverige aldrig haft så många duktiga miljöjournalister som nu brister de stora mediehusen i sin prioritering av dessa avgörande bevakningsområden. Miljöfrågor måste integreras i fler sektioner och ges större uppmärksamhet på redaktionerna, säger Anna Ljungström.

Komplexa frågor

Bland de ämnen som svenskarna vill läsa mer om toppar havs- och vattenfrågor listan, men även rapportering om jordbruk, skog och biologisk mångfald efterfrågas.

– Svenska medier har de senaste åren blivit mycket bättre på att prata om klimat, men vi får inte glömma bort att ekosystemen är mer komplexa än så. Medier behöver bli bättre på att kommunicera vilka utmaningar som människans expansiva livsstil har på skogen, jorden och ­haven, säger Belinda ­Retourné, ­ordförande för Supermiljöbloggen.

800dagar