Klimat.

2018-08-24 09:45
Demonstration i Groningen mot utvinningen. / Sigrid Magnusdotter ska resa till Groningen för att protestera. Bild: Peter Dejong/AP/TT / Privat
Demonstration i Groningen mot utvinningen. / Sigrid Magnusdotter ska resa till Groningen för att protestera.
Puffetikett
Dagens ETC

Svenskar i protest mot nederländsk fossilgas

Utvinningen av fossilgas i nederländska Groningen har lett till jordbävningar och att mängder av människor har fått lämna sina hem – och dessutom till stora klimatutsläpp. Nu åker en buss svenskar till området för att protestera mot fossilgasen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som ETC berättade tidigare i veckan är en stor terminal för LNG, flytande fossilgas, allt närmre att bli verklighet i Göteborg. Samtidigt finns det planer för liknande terminaler på flera andra håll i Sverige. Det trots att regeringens mål är att all fossilgas ska fasas ut – först i Sverige, och sedan i EU. Ändå är det målet långt ifrån att bli verklighet.

I nederländska Groningen räknas det med att över 20 miljarder kubikmeter fossilgas kommer att produceras i år, enligt nyhetsbyrån Reuters. Det är visserligen en halvering mot för fem år sedan, då utvinningen i Groningen var Europas största. Men utvinningen måste upphöra helt, och det nu. Det anser Sigrid Magnusdotter och nätverket Klimatfronten.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Det är en akut situation, både för att fossilgasen bidrar till stor klimatpåverkan och för att området där gasen utvinns drabbas av jordbävningar varje vecka och massor av hem har blivit förstörda. Utvinningen måste få ett stopp, säger hon.

Gemensam aktion

Klimatfronten arrangerar tillsammans med kollegor i Danmark en bussresa till Groningen, där klimataktivister från framförallt Sverige, Danmark, Holland och Tyskland kommer att samlas. Under ett antal dagar ska de tillsammans förbereda sig för en genensam aktion som de sedan ska utföra på tisdag, den 28 augusti. Vad aktionen kommer bestå i kan Sigrid Magnusdotter inte säga.

– Nej, det hålls hemligt. Men förhoppningen är att den kommer leda till något konkret, att några fossilgasverk stängs ned.

I våras fick Klimatfronten mycket uppmärksamhet när de öppnade en burk surströmming under en branschträff om fossilgas i Malmö. Mötet fick avbrytas för att det luktade för illa. Ett syfte med Klimatfrontens aktioner är just att få uppmärksamhet.

– Fler måste få upp ögonen för problemet. Även om fossilgas är en ganska het fråga just nu är det många som inte känner till att det på många håll faktiskt byggs ut och satsas på fossilgas. Branschen kallar det ju dessutom naturgas, och det gör att många tror att det handlar om ett klimatvänligt alternativ, säger Sigrid Magnusdotter.

Ska fasas ut

I Groningen har protesterna redan varit omfattande, inte minst från lokalbefolkningen. I vintras demonstrerade exempelvis över 10 000 invånare mot utvinningen. Några månader senare meddelade också den nederländska regeringen att gasproduktionen ska fasas ut till 2030. Enligt landets premiärminister Mark Rutte är orsaken framförallt alla de jordbävningar och förstörda hus som utvinningen orsakat.

– Vår intention är att minska produktionen till 12 miljarder kubikmeter de kommande fem åren, och till noll kubikmeter i slutet av nästa decennium, sa han då till Reuters.

Klimatfronten anser dock att utfasningen inte går tillräckligt fort. Gasproduktionen måste upphöra genast.

– Det behöver ske nu. Att skylla på att omställning kräver tid är inte hållbart. Med tanke på klimatförändringarna och konsekvenserna av utvinningen borde det inte finnas något annat alternativ än att genast stänga ner, säger Sigrid Magnusdotter.

Fossilgas

Hanteringen av fossilgas innebär ett visst läckage av metan - enligt FN:s klimatpanel IPCC har metan 86 gånger större klimat­påverkan än koldioxid ur ett 20-årsperspektiv. IPCC menar att det gör att fossilgas har minst lika hög klimatpåverkan som andra fossila bränslen.

Sedan ungefär 60 år förser Groningenområdet Shell, Exxon och den holländska staten med fossilgas. De senaste decennierna har området drabbats av fler jordbävningar varje vecka – enligt Klimatfronten har 100 000 hem blivit förstörda.