Klimat.

2018-09-04 13:29
Regnskog skövlas för att ge plats åt palmoljeplantager.  Bild: AP/TT
Regnskog skövlas för att ge plats åt palmoljeplantager. 
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska skattemiljarder till palmoljeproduktion

En fjärdedel av de svenska skattelättnaderna till biodrivmedel gick förra året till palmoljeprodukten PFAD. Samtidigt visar en ny studie att palmoljeproduktion kan vara värre för klimat och miljö än forskarna tidigare trott.

Totalt handlar det om 3,2 miljarder i olika skattelättnader som gick till PFAD under 2017, rapporterar tidningen Sveriges Natur. Det är en fördubbling jämfört med 2016 och en fjärdedel av de knappt 12,9 miljarder som totalt gavs i skattelättnader för biodrivmedel på den svenska marknaden förra året.

Andelen PFAD, som är en biprodukt från palmoljeproduktionen, har ökat kraftigt på den svenska marknaden.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Samtidigt visar ny forskning att produktionen av palmolja är värre för miljön och klimatet än man tidigare trott. Det gäller både koldioxidutsläpp och utarmningen av de lokala ekosystemen.

Försökte stoppa PFAD

Genom att omklassificera PFAD från avfall till produkt, vilket skulle göra att skattelättnaderna försvann, har regeringen försökt sätta stopp för expansionen av PFAD i Sverige. Neste, som står för en stor andel av försäljningen av biodiesel på den svenska marknaden, lobbade emot den förändringen med hjälp av PR-byrån Westander. Regeringen lyssnade emellertid inte utan gick vidare med förslaget som innebar att skattelättnaderna för PFAD skulle försvinna 1 juli 2017.

Väntar på utredning

Detta har dock inte skett – något som beror på att Centerpartiet, som lyssnade på Nestes kritik, lyckades få med sig över övriga allianspartier och SD i ett tillkännagivande till regeringen där de ansåg att beslutet skulle utredas bättre. Och på grund av utredningen har utfasningen av skatte­lättnaderna dröjt.

Liberalernas energipolitiska talesperson Lars Tysklind medger nu att han inte är helt nöjd med hur det har blivit.

– Vi vill fasa ut PFAD som ohållbar råvara. Vi ska inte hålla på subventionera icke hållbart drivmedel var de än kommer ifrån, säger han till Sveriges Natur.

Palmolja är en av de största orsakerna till regnskogsskövling och våtmarksförstörelse i Sydostasien. Produktionen hotar den biologiska mångfalden, ökar växthusgasutsläppen och förstör livsbetingelserna för många människor som lever i regnskogsområden.

För varje hektar regnskog som omvandlas till oljeplantage frigörs 174 ton kol, där mestadelen går rakt ut i luften i form av koldioxid, enligt en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidningen Nature. Som en jämförelse motsvarar det ungefär koldioxidutsläppen från 530 flygpassagerare under en längre flygning.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

PFAD

PFAD började introduceras på den svenska marknaden år 2016.

Då angick andelen till 23 procent av råvarubasen för ­biodrivmedel (HVO).

I fjol steg den till 39 procent då även palmolja återkom som råvara (5 procent).