Klimat.

2021-04-01 10:50
Lufthansa hör till de mest klimatskadliga bland Europas flygbolag. Bild: Michael Probst/TT/AP
Lufthansa hör till de mest klimatskadliga bland Europas flygbolag.
Puffetikett
Dagens ETC

Störst EU-stöd gick till 
flygets klimatvärstingar

Europas mest klimatskadliga flygbolag tillhör de företag som fått mest pengar från EU:s räddningspaket under pandemin – utan motkrav.

– Europas ledare talar om grön återhämtning, men våra nya data visar att de fortfarande inte fattat behovet av att koppla statliga stöd till klimatomställning, säger Andrew Murphy på organisationen Transport & Environment.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För ganska precis ett år sedan godkände EU-kommissionen ett stödpaket på 72 miljarder kronor till den franska flygindustrin. Det var den första statliga stödåtgärden till flyget med anledning av coronakrisen Åtgärden följdes av flera och hittills har den europeiska luftfartssektorn tilldelats närmare 379 miljarder kronor i EU-stöd, enligt miljöorganisationen Transport & Environment. Närmare hälften, 164 miljarder kronor, har betalats ut till Europas tre mest klimatskadliga flygbolag Lufthansa, British Airways och Air France – utan krav på några bindande motprestationer. Det visar en ny undersökning som genomförts av den europeiska miljöorganisationen Transport & Environment.

– Europas ledare talar om grön återhämtning, men våra nya data visar att de fortfarande inte fattat behovet av att koppla statliga stöd till klimatomställning, säger Andrew Murphy, flygansvarig på organisationen Transport & Environment.

– Europas största förorenare inom luftfarten är för närvarande beroende av regeringsstöd för att överleva. Aldrig tidigare har vi haft ett bättre tillfälle att kräva klimatåtgärder från dem än vi har nu som villkor för stödet, fortsätter han.

”Gratisflyg”

Siffrorna visar att Lufthansa ensamt släppte ut drygt 19 miljoner ton koldioxid 2019, vilket kan jämföras med de 16 miljoner ton som inrikes transporter i Sverige orsakade samma år. Motsvarande siffror för British Airways och Air France landar på drygt 18 respektive14 ton.

Undersökningen visar också i vilken utsträckning de stora bolagen slipper betala för sina klimatutsläpp, eftersom flygningar med start eller destination utanför EU hittills inte är del av utsläppshandelssystemet (ETS). För Lufthansa, British Airways och Air France innebär det att 77 respektive 86 och 83 procent av flygningarna är ”gratis” ur klimatsynpunkt.

– För tillfället saknas incitament för äldre flygbolag att byta till renare bränslen eftersom majoriteten av flygningarna är långresor. Att beskatta långdistansflyget skulle sätta press på bolagen, säger Andrew Murphy.

I juni ska EU-kommissionen besluta om resor över unionsgränserna ska ingå i ETS. Kommissionen väntas också presentera ett lagförslag som tvingar flygbolag att börja använda renare bränslen som exempelvis syntetiskt jetbränsle.

Fakta:

Den europeiska miljöorganisationen Transport & Environment har analyserat europeiska, kommersiella flygbolags koldioxidutsläpp och EU:s räddningspaket till flygsektorn.

Norden-ägda SAS finns på 10:e plats på listan över europeiska flygbolag med störst utsläpp. 2019 orsakade SAS 3,78 miljoner ton koldioxidutsläpp och bolaget har enligt undersökningen erhållit 11,5 miljarder kronor i stöd.