Klimat.

2020-07-16 12:44
Bild: Juan Karita/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Större skiftningar mellan torka och regn i framtiden

De delar av världen som redan i dag har problem med torka ena säsongen och översvämningar nästa kommer att få det värre i framtiden, enligt en ny studie som också anger hur mycket världens temperatur kan stiga innan konsekvenserna blir för svåra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Framtidens torra säsonger kommer att bli torrare och de blöta kommer att bli blötare. Det visar en ny studie som publicerats i Nature Communications.

Själva slutsatsen är måhända inte ny, men däremot att studien till skillnad från tidigare forskning presenterar siffror på hur dessa variationer mellan torrt och blött kan komma att se ut samt hur mycket vatten som kommer att finnas tillgängligt under de olika säsongerna.

Enligt forskarna kommer klimatkrisen att drabba de regioner hårdast som redan i dag kämpar med ymnig nederbörd och långdragen torka – i första hand Indien samt dess östra grannländer, Brasilien, norra Australien och delar av Afrika.

”Vi måste förbereda oss”

De exakta konsekvenserna beror enligt studien på hur högt den globala medeltemperaturen stiger. För att behålla en så bra balans som möjligt mellan torra och blöta säsonger skulle kvicksilvret behöva stanna vid maximalt 2 graders global upphettning jämfört med för­industriella nivåer. Och ju högre temperaturen stiger efter dessa 2 grader, desto större kommer variationen vara avseende tillgång till vatten.

– Tillgången på vatten som resurs är ett problem som angår alla. Vi måste förbereda oss för att använda det vatten som finns på ett optimalt sätt, säger Ashok Mishra, huvudförfattare i studien, och lägger till att en sak som till exempel bör göras är att effektivisera vatten­användningen inom jordbruket.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

800dagar

Vatten i världen

I dag har 71 procent av världens befolkning tillgång till rent vatten. Det betyder att drygt 2 miljarder människor inte har det och tvingas i stället hämta orent dricks­vatten från källor som sjöar och floder, det vill säga samma vattenreservoarer som riskerar att försvinna under torka eller förorenas under regnperioder.