Klimat.

2018-11-08 12:05
Greta Thunberg, 15, i sin skolstrejk utanför riksdagshuset i september i år. Bild: Marko Säävälä/TT / Rick Rycroft/AP/TT
Greta Thunberg, 15, i sin skolstrejk utanför riksdagshuset i september i år.
Puffetikett
Dagens ETC

Stor skolstrejk för klimatet planeras i Australien

"Vi kan inte vänta längre. Klimatförändringarna är skrämmande."

De hundratals studenter som den 28, 29 och 30 november planerar en nationell skolstrejk över hela Australien för att uppmärksamma landets politiker på att klimathotet är akut och måste tas på större allvar, säger sig ha inspirerats av Greta Thunberg, som inledde protesterna utanför det svenska riksdagshuset i september.

Den australienska skolstrejken för klimatet initierades av Milou Albrecht, 14 år, och hennes klasskamrater, som inledde protesterna utanför lokalpolitikernas kontorsbyggnad redan förra veckan. Sedan dess har ytterligare 50 elever från lokala skolor i den lilla staden Castlemaine gjort dem sällskap.

Kontakt med Greta Thunberg

Milou Albrecht säger till The Guardian att hon talat med Greta Thunberg varje vecka, sedan hon började protestera för klimatet.

– Jag vill att våra politiker erkänner klimatförändringen som den akuta fråga det är och att de tar de nödvändiga stegen som krävs för att bevara en hållbar värld, säger hon.

Jean Hinchliffe, 14 år, organiserar gatuprotesterna som kommer att äga rum i Sydney den 30 november. Hon säger till The Guardian att hon och hennes vänner engagerat sig i protesterna eftersom de är för unga för att få rösta, samtidigt som de inte bara kan ”stå stilla och se på medan de inväntar klimatkatastrofen”.

– Vi kan inte vänta längre. Klimatförändringarna är skrämmande att se och det handlar om vår framtid, säger Jean Hichliffe.  

800dagar