Klimat.

2019-10-28 11:45
”Du får en godare kaka om du utgår från gamla kakor och gammalt bröd”, säger kocken Paul Svensson. Bild: Press
”Du får en godare kaka om du utgår från gamla kakor och gammalt bröd”, säger kocken Paul Svensson.
Puffetikett
Dagens ETC

Stjärnkockens bästa tips för att rädda maten

Det är en kokbok, men inte bara – Paul Svensson presenterar i ”Rädda maten” ett aptit­retande manifest för hur vi alla kan hjälpas åt att hushålla med planetens resurser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Statistiken är deprimerande. Globalt slängs ungefär en tredjedel av alla livsmedel. Det handlar om 50 ton mat – varje sekund. Och här i Sverige är svinnet mer än en miljon ton om året, enligt Naturvårdsverket.

Paul Svensson tycker att det vore rimligare om inte enda kilo gick till soporna. Och han har senaste åren bedrivit en passionerad mission för att fler svenskar ska förstå problemet. Nu senast i boken ”Rädda maten”, som han skrivit tillsammans med kollegan Christofer Ekman.

Där finns de konkreta tipsen, som att bruna bananer drygar ut pannkaksmeten, eller som att du ska kapa blasten på morötter för att de ska hålla sig krispiga. Där finns recept som inte bara lockar fram snålvattnet utan också stimulerar ett annat sätt att tänka krig mat och dryck.

– Det handlar om att vilja bli mer hållbar, att förstå varför det är relevant att slänga mindre. Men hisspitchen på 30 sekunder är att det du slänger bort med stor sannolikhet har mest smak, är mest moget och minst vattenstint. Till sist handlar det om nyfikenhet.

”Måste bli fysiskt”

Öppna ditt kylskåp. Hur ser du på det som blivit liggande? Rester? Nej, om du tänker som Svensson har du en fantastisk grund för nya rätter som tar avstamp i det du redan handlat.

– Lägger man något sladdrigt på en tallrik och dammar in i mikron blir det inte tilltalande. Men har du en idé blir resultatet något helt annat.

Hur gör du för att inte låta som en statlig myndighet när du talar om matsvinnet?

– Det måste bli fysiskt. Fokus måste ligga på vad vi får snarare än vad vi inte får. Det är djävulskt annorlunda psykologi. Du får fem gångar så mycket från din citron om du använder allt. Du får en godare kaka om du utgår från gamla kakor och gammalt bröd. Du får mer för pengarna.

Läs vidare på nästa sida: Recept från Rädda maten

Paul Svensson

Född 1974 i Helsingborg

Krögare, tv-kock och kokboksförfattare

Arbetat som kreativ ledare på krogar som Bon Lloc och Fredsgatan 12. Kom på femte plats i 2003 års Bocuse d’Or (världsmästerskap för kockar). Driver idag Fotografiskas restaurang i Stockholm som har blivit utnämnd till världens bästa musei­restaurang.

Profilerat sig med ett brinnande intresse för miljö- och klimatfrågor, särskilt då hur vi följer ­säsongerna och minimerar matsvinn.

Aktuell med kokboken ”Rädda maten – manual för minskat matsvinn” (Bonnier fakta).