Kommentar/Johan Ehrenberg.

2020-02-16 11:02
Johan Ehrenberg, grundare av ETC.
Johan Ehrenberg, grundare av ETC.
Puffetikett
Dagens ETC

Sorgligt, Rødt!

”Rødt var en ny röst som nu tystnar.”

Det är sorgligt att se hur Rødt, det norska socialistiska partiet, misslyckas med den första lackmustesten vad gäller klimatpolitiken. Men ord om ”realism” vill man stryka ett slutdatum för oljeutvinningen, men framför allt är anledningen att man annars har svårt att kommunicera och få stöd inom fackföreningsrörelsen.

Problemet är att det är inte realistiskt att fortsätta med oljan för Norge i 30 eller 40 år till.

Realismen är att vi får bort fossil energi på planeten mycket snabbare, IPCC talar om tio år för att halvera utsläppen globalt och om Norge då vill ha en frisedel för att få fortsätta så kommer det givetvis vara exakt samma argument i alla andra oljeländer.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det som Rødt gör är att man inleder omställningsdebatten med att säga att man kommer vika sig.

Det kanske låter ansvarsfullt inom det politiska spelet i parlament och kommuner, men det är helt orealistiskt om partiets uppgift är att driva på klimatfrågan i det land som gjort mest per capita för att förstöra jordens klimat.

Norge är klimatboven före andra även om man svär sig fri genom att hävda att det är ”användarna” som är ansvariga för utsläppen. inte producenterna.

Exakt samma sak säger Saudiarabiens diktator och samma sak säger energibolag som eldar kol eller gas. Konsumenterna är ansvariga för utsläppen, inte de som skapar dem.

Norsk oljeutvinning är inte bättre än andras, att man monterar vindsnurror runt oljeplattformarna är inte klimatpolitik, det är grönmålning. Landet har länge behövt röster som vågar säga emot, som vågar visa vad som är verklig realism inför ett klimathot.

Rødt var en ny röst som nu tystnar.

Det finns ingen framtid för facken i Norge om den ska baseras på oljeindustrin.

Det blir inga jobb på en döende planet, inte ens Norge kan friköpa sig här.

Socialistiska och klimatmedvetna rörelser har en uppgift i parlament och kommuner som är viktigare än någonsin. Att driva på för snabb avveckling av oljeindustrin är realism. Allt annat är orealistiskt.