Klimat.

2017-04-26 15:15
 • Arkitekten Hans Eek använde sig av passivhusteknik, som normalt används för att behålla värmen i ett hus, när han tog fram idén till det nya ishotellet. Bild: Pinpin Studio
  Arkitekten Hans Eek använde sig av passivhusteknik, som normalt används för att behålla värmen i ett hus, när han tog fram idén till det nya ishotellet.
 • Tanken på att bygga ett hotell som aldrig smälter ner har funnits länge. Men det är först nu det gått att lösa det tekniskt. Bild: Asaf Kliger
  Tanken på att bygga ett hotell som aldrig smälter ner har funnits länge. Men det är först nu det gått att lösa det tekniskt.
 • Solskorstenen placeras i mitten av huset och används för att transportera den varma luften ut ur huset. Bild: Privat
  Solskorstenen placeras i mitten av huset och används för att transportera den varma luften ut ur huset.
 • Problemet med att vårsolen tagit död på verksamheten har nu fått sin lösning. Bild: Asaf Kliger
  Problemet med att vårsolen tagit död på verksamheten har nu fått sin lösning.
 • Bild: Asaf Kliger

Solen kyler ner nytt ishotell – året runt

Tänk dig ett ishotell som aldrig smälter. Mitt i sommarvärmen kan du ta dig en drink i isbaren eller sova en natt på en bädd av is. Nu har det blivit verklighet på det nybyggda ishotellet i Jukkasjärvi – med hjälp av passivhusteknik och midnattssolen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ishotellet i Jukkasjärvi byggs upp varje år med is från Torne älv och smälter sedan bort när våren kommer. Då försvinner också gästerna från världens alla hörn. Men problemet med att vårsolen tar död på verksamheten har nu fått sin lösning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ett nytt hotell, som byggts alldeles intill det gamla ishotellet, ska hålla öppet året runt och på så vis förlänga turistsäsongen. Det heter Icehotel 365.

Tanken på att bygga ett hotell som aldrig smälter ner har funnits länge. Men det är först nu det gått att lösa det tekniskt. Hans Eek, arkitekt och expert på hållbart byggande, är hjärnan bakom tekniken. För ett par år sedan kom han i kontakt med ledningen på ishotellet i Jukkasjärvi som då försökte hitta en lösning på problemet att turismen helt stannade av på sommaren.

– Varje år kommer det turister dit på sommaren och undrar var ishotellet är och man pekar på Torne älv. De tror att det ska finnas där året om och så finns det ingenting, säger Hans Eek.

Han tog fram idén om att bygga ett nytt hotell med hjälp av passivhusteknik. Det slog Hans Eek att passivhustekniken, som normalt sett används för att behålla värmen i ett hus, gick lika bra att använda för att åstadkomma det motsatta – behålla kylan.

Sedan beslutet fattades förra sommaren har arbetet gått rasande fort. På bara fem månader har det nya ishotellet byggts upp.

Solenergi driver hotellet

Hotellet är drygt 2 000 kvadratmeter stort och har en stomme av halvcirkelformade vägtrummor i stål. Den låga byggnaden är effektivt isolerad och har invändiga kylslingor som sprutats med en blandning och snö och is som kallas snis.

Hotellet har en solcellsanläggning på 600 kvadratmeter som kyler byggnaden under sommaren. Även de varmaste sommardagarna kommer temperaturen att vara fem minusgrader inomhus. Tillgången på sol är inget problem. Jukkasjärvi ligger 20 mil norr om polcirkeln och under sommaren lyser solen dygnet runt 100 dagar i sträck.

– Fördelen är att det produceras väldigt mycket solenergi under den tid man behöver det som bäst. Energisystemet för hotellet är helt klimatneutralt. Det blir till och med ett överskott på el vilket kan användas till att driva apparater på hotellet under vinterhalvåret, säger Hans Eek.

Hotellbesökarna möts av en mäktig hög valvformad entré i isblått ljus, som leder in till 20 sviter, den välkända isbaren och ett galleri med isskulpturer. En värld av is. Kommer gästerna sommartid kan de kombinera sin vistelse med aktiviteter som älgsafari, islandshästturer och vandring under midnattssolen.

Bygget av det nya ishotellet har öppnat upp för nya möjligheter att använda sig av passivhustekniken. Att bygga miljövänligt och energisnålt är ofta enklare än vad många tror och det är framtidens sätt att bygga enligt Hans Eek.

Samma teknik i Burkina Faso

Passivhusteknik passar inte bara för ett nordligt kallt klimat utan kan också utnyttjas i varmare länder. Hans Eek är just nu även involverad i ett banbrytande projekt i Burkina Faso där fattiga människor kan kyla ner sina mycket varma hus med hjälp av tekniken.

Burkina Faso är ett land som redan drabbas hårt av klimatförändringarna och höga temperaturer både inne och ute är till stort besvär för befolkningen. I städernas hus, som byggs med väggar av betongblock och tak av plåt, kan temperaturen bli uppåt 75 grader.

Istället byggs nu passivhus i sten med tegel utanpå och med isolering av halmskivor blandat med kalk. Temperaturen förväntas sänkas från över 40 grader till omkring 30 grader i dessa hus, genom att den varma luften byts ut mot kallare luft. Tekniken går ut på att man utnyttjar jordkylan i marken och leder in den i husen via rör. Samtidigt förs den varma luften ut med hjälp av en ”solskorsten”, byggd av bensinfat som målats svarta, som är placerad i mitten av huset. Den ska fungera som ”motor” för att transportera den varma luften ut ur husen.

– De kommer att få hus som är betydligt mer behagliga att bo i. Jag tror att det här kan bli en helt ny byggnadsstandard för Burkina Faso, säger arkitekten Hans Eek.

För hela reportaget om ishotellet i Jukkasjärvi och Burkina Faso, läs senaste numret av Kloka hem.

Hans Eek

Arkitekten Hans Eek är verksam vid Passivhuscentrum i Alingsås. Han är en av de ledande experterna inom energisnålt byggande i Sverige och byggde det första passivhuset i Lindås i Göteborg 2001.