Klimat.

2019-04-15 10:30
Genom ett nytt sätt att styra trafikljusen med kameror i realtid kan bilköerna kortas med mellan fem och tio procent.
Genom ett nytt sätt att styra trafikljusen med kameror i realtid kan bilköerna kortas med mellan fem och tio procent.
Puffetikett
Dagens ETC

Smart lösning kortar bilköer

Dagligen orsakar bilköer enorma utsläpp. Men nu kommer ett svenskt förslag till lösning som kan komma att bespara atmosfären miljontals ton koldioxid.

Långa, låsta köer i trafiken är ett samhällsproblem. Tidigare studier från USA visar att landet 2014 förlorade tid och bränslekostnader motsvarande en procent av totala bruttonationalprodukten (BNP). Tillkommer gör koldioxidutsläpp. Stora utsläpp. I den amerikanska rapporten handlade det om 25 miljoner ton, motsvarande hälften av Sveriges utsläpp.

Det finns alltså mycket goda anledningar att minimera köer, särskilt när den största delen av bilflottan är fossil. Ett svar kan komma från Lunds universitet och Gustav Nilsson vid institutionen för reglerteknik. Hans forskning visar att köerna kan kortas med mellan fem och tio procent – genom ett nytt sätt att styra trafikljusen med kameror i realtid.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Min forskning visar att vi kan styra och skapa optimala förutsättningar för trafikflödet i en hel stad genom att mäta antalet bilar som köar och reglera varje trafikljus lokalt, säger Gustav Nilsson i ett pressmeddelande.

Simulerat Luxemburg

Hans beräkningar är ännu inte prövade i verkligheten men har simulerats utifrån förhållanden i centrala Luxemburg. Där har han monterat kameror i varje korsning. Mätresultaten bestämmer hur grönljuset ska fördelas.

– Riktigt intressant för framtiden blir det om vi tar hänsyn till mänskligt beteende när vi styr trafiken, säger Gustav Nilsson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter