Klimat.

2020-02-13 10:07
Sprickor i isen i Antarktis.  Bild: Shutterstock
Sprickor i isen i Antarktis.
Puffetikett
Dagens ETC

Smält is från Antarktis hotar höja havsnivån flera meter

För mer än 100 000 år sedan smälte stora delar av Antarktis och orsakade havsnivåhöjningar på över tre meter. Nu säger forskarna att samma sak kan vara på väg att hända igen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under den senaste mellanistiden, Eem, som inleddes för 130 000 år sedan och varade i minst 10 000 år, tros medeltemperaturen ha varit 1–2 grader högre än idag. Under perioden smälte bland annat stora delar av västra Antarktis istäcke, vilket orsakade en höjning av havsnivåerna med flera meter, enligt ny forskning. Sammanlagt beräknas havsnivåerna under Eem ha varit 6–9 meter högre än idag.

”Inte bara förlorade vi mycket av Västantarktis ismassor, det hände också mycket tidigt i perioden”, säger Chris Turney, professor i jord- och klimatvetenskap vid University of New South Wales i Sydney, Australien, och huvudförfattare till studien.

Enligt studien, som baserar sig på analyser av fina lager vulkanisk aska i den fornstida isen, smälte större delen av ismassorna redan under de första årtusendena i perioden. Det visar hur känslig Antarktis är för temperaturstegringar.

”Troligen orsakades avsmältningen av en havstemperaturökning under 2°C. Det är något som har stora konsekvenser för framtiden, med tanke på höjningen av havstemperaturen och avsmältningen i Antarktis som pågår idag,” säger Chris Turney i ett pressmeddelande.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Västra Antarktis sårbar

Under den senaste mellanistiden var havstemperaturen vid polerna troligen inte ens 2 grader varmare än de är idag. Det gör perioden väl lämpad att studera för att förutse hur framtida global uppvärmning kan påverka isdynamiken och havsnivån.

Resultaten i den nya studien tyder på att vi skulle förlora det mesta av det västantarktiska istäcket i en varmare värld, enligt forskarna. Isen i västra Antarktis är särskilt sårbar eftersom den ligger direkt på havsbotten, till skillnad från de östra delarna som vilar på höglänt terräng.

Brytpunkt kan vara nära

Idag, liksom för 130 000 år sedan, omges Antarktis landis av flytande ishyllor. Enligt studien kollapsade ishyllorna under de första tvåhundra åren av högre temperaturer. Nu oroar sig forskarna för att ett varmare hav åter ska få ishyllorna att kollapsa och orsaka avsmältning även i östra Antarktis. En tipping point, eller brytpunkt, kan vara nära menar de.

”När en brytpunkt är nära kan även en liten temperaturökning trigga snabb avsmältning av istäcket, och höja havsnivåerna med flera meter”, säger forskaren och medförfattaren Zoë Thomas.

Enligt Parisavtalet ska den globala uppvärmningen begränsas till under 2°C, helst till 1,5°C under 2000-talet.

”Våra resultat visar att vi inte vill komma nära 2°C uppvärmning”, säger Chris Turney.

800dagar

Fakta

Studien ”Early Last Interglacial ocean warming drove substantial ice mass loss from Antarctica” har tagits fram av ett internationellt forskarteam.

Genom isotopmätningar upptäckte teamet ett mellanrum i istäcket omedelbart före den senast mellanistiden Eem. Denna period av saknad is sammanfaller med den extrema havsnivåökningen, vilket tyder på snabb isförlust från västra Antarktis istäcke.

Vulkanisk aska, spårgasprover och forntida DNA från bakterier som fångats i isen stöder fyndet.