Klimat.

2019-04-15 09:15
Skolstrejk i Stockholm.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Skolstrejk i Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Skolstrejkare med rödgröna sympatier

Nu vet vi vilka som demonstrerade för klimatet i samband med Global strike for future. En ny rapport visar att det var en stor majoritet flickor, starkt påverkade av Greta Thunberg, och att hälften har sina sympatier hos V, MP eller S.

När skolungdomar – och många vuxna – manifesterade för klimatet den 15 mars utförde en forskargrupp en samordnad enkät i ett antal europeiska länder. Här i Sverige tillfrågades deltagare i Stockholm och Malmö. Så småningom kommer en jämförelse, men redan finns en preliminär rapport för Stockholm.

Fler än hälften av deltagarna (53 procent) var elever i grundskola eller gymnasium, och i den gruppen var nästan sju av tio (67 procent) flickor. Bland ungdomarna demonstrerade fler än var tredje för allra första gången, engagerade via sociala medier och via sina vänner snarare än via traditionella medier.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Genomslag för Greta

Det är uppenbart att Greta Thunberg haft ett djupgående genomslag. Åtta av tio bland de unga menar att hon har gjort dem mer intresserade av klimatfrågan. Även bland äldre har hon varit viktig.

Måste miljön prioriteras även om det leder till minskad tillväxt och att vissa jobb försvinner? Ja, svarar en stor majoritet bland de yngre, som även är tydliga med att politiker måste lyssna mer på vetenskapen. Det ligger inte främst på individen att rädda klimatet, menar på samma sätt en majoritet.

C större än S

På frågan om partisympatier svarar hälften bland de yngre att de väljer Vänsterpartiet (26 procent), Miljöpartiet (18) eller Socialdemokraterna (6). Värt att notera är att Centerpartiet (7) får mer stöd än Socialdemokraterna. Och att nästan var tredje inte identifierar sig med något parti alls.

– Man kan inte jämföra med hela Sverige, det här handlar om yngre människor i storstad. Sedan är det alltid många med vänstersympatier på demonstrationer, så jag är ändå förvånad över det borgerliga inslaget. Jag hade inte förväntat mig den spridningen, säger Magnus Wennerhag, professor i sociologi på Södertörns högskola, och en av de ansvariga för projektet.

Kanske positivt för den som hoppas att alla riksdagens partier ska förstå att det finns en bred opinion för klimatpolitik?

– Ja, det kan man hoppas. Uppenbart mobiliserar den här frågan fler än bara redan frälsta.

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter