Dagens bild.

2016-02-15 20:00
 • Chheng Phan med en av de beslagtagna motorsågarna, på väg tillbaka till skogslägret där aktivisterna övernattar. Bild: Axel Kronholm
  Chheng Phan med en av de beslagtagna motorsågarna, på väg tillbaka till skogslägret där aktivisterna övernattar.
 • En aktivist ur Prey Lang-nätverket använder telefon-applikationen som utvecklats åt dem för att dokumentera ett träd som sågats ner illegalt. Bilderna sparas med information om tid och plats och laddas upp till en databas. Bild: Axel Kronholm
  En aktivist ur Prey Lang-nätverket använder telefon-applikationen som utvecklats åt dem för att dokumentera ett träd som sågats ner illegalt. Bilderna sparas med information om tid och plats och laddas upp till en databas.
 • Patrull på väg in i Prey Lang-skogens kärnområde. Bild: Axel Kronholm
  Patrull på väg in i Prey Lang-skogens kärnområde.
 • När skogshuggarna ertappades var de precis på väg att fälla ett träd, men fick fly med motorsågen kvar i stammen. Bild: Axel Kronholm
  När skogshuggarna ertappades var de precis på väg att fälla ett träd, men fick fly med motorsågen kvar i stammen.
 • Bild: Axel Kronholm

Skogskampen

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

10 000 dokumenterade skogsbrott

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

10 000 dokumenterade skogsbrott

Efter ett år med appen har omkring 10 000 fall av skogsbrott dokumenterats. Aktivisterna har kunnat använda informationen för att sprida kunskap om skogsskövlingen i Kambodja och lyckats sätta frågan på den politiska dagordningen. På FN:s klimatkonferens i Paris lovade Kambodja att öka landets skogstäcke till 60 procent fram till år 2030. Enligt organisationen Open Development Cambodia är den nuvarande nivån strax under 50 procent. Premiärminister Hun Sen, som själv har kopplingar till timmermagnater, bildade i januari en kommitté – Coalition Committee for Forest Crime Prevention – för att ta sig an problemet.

Det är förstås lättare sagt än gjort, särskilt i ett av världens mest korrupta länder. Chea Sokheoun, en av aktivisterna i PLCN, sätter inte mycket hopp till regeringens ambitioner.

– Hur ska de kunna lyckas? Vi har inte sett några förbättringar i skyddet av skogen under de senaste 15 åren, säger han.

Tvärtom upplever Chea Sokheoun att skogshuggarna blivit fler och mer hotfulla. Trots riskerna tänker han och aktivisterna i Prey Lang kämpa vidare, men de konstaterar att problemet är större än Kambodja.

– För att bevara den här skogen måste vi stoppa den internationella efterfrågan på lyxtimmer. Vi behöver reglering av marknaden och mer kontroll på handeln, och det är sådant som vi själva inte kan lösa, säger Chea Sokheoun.

Livsfarligt uppdrag

Med en så värdefull handelsvara är det riskabelt att sätta sig upp mot skogshuggare. För fyra år sedan mördades en av Kambodjas mest framstående miljöaktivister, Chut Wutty. Sedan dess har även två journalister, Hang Serei Oudom och Taing Try, mördats medan de undersökt den illegala skogsskövlingen. I november 2015 mördades skogsvaktaren Sieng Darong och polisen Sab Yoh bara några timmar efter att de konfiskerat motorsågar från en grupp skogshuggare.

Källor: WWF, Global Witness, Reportrar Utan Gränser

Prey Lang-skogen

Prey Lang sträcker sig över fyra provinser i Kambodja: Stung Treng, Kampong Thom, Kratie och Preah Vihear.

Prey Lang är en viktig vattenkälla för både Mekongfloden och Tonle Sap-sjön.

Kärnområdet i skogen är drygt 3500 kvadratkilometer, men hela skogen, beroende på hur man räknar, täcker 5000 kvadratkilometer.

85 procent av Kambodjas timmerexport går till Kina. Mellan 2013 och 2014 ökade exporten av rosenträ till Kina med 150 procent.

Över 2 miljoner hektar av Kambodjas mark utgörs av markkoncessioner.

Källor: Open Development Cambodia, PLCN,

Global Witness