Klimat.

2020-09-06 16:00
Skogsbrand i Sacha-området i nordöstra Ryssland.  Foto: AP
Skogsbrand i Sacha-området i nordöstra Ryssland.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Skogsbränder i Arktis slår rekord i koldioxidutsläpp

 Årets skogsbränder sammanfaller med en värmevåg i Sibirien med temperaturer som överstigit 30°C.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hittills i år har 245 megaton koldioxid frigjorts genom arktiska skogsbränder. Mängden överstiger redan nu 2019 års totala mängd på 181 megaton med 35 procent. Detta enligt Copernicus, EU:s tjänst för att övervaka atmosfären. Årets skogsbränder sammanfaller med en värmevåg i Sibirien med temperaturer som överstigit 30°C.

Forskare har också varnat för att vissa av bränderna förstör uråldriga torvmyrar där kol samlats i tusentals år, och att processen när de brinner liknar förbränning av fossila bränslen.

De senaste två åren har Arktis skogsbränder vuxit i storlek och hur länge de brinner. Antalet aktiva eldsvådor nådde en topp i slutet av juli med 600 stycken. Samma period 2019 var summan 400 stycken, medan genomsnittet för motsvarande perioder mellan 2003 och 2018 var omkring 100 stycken. Detta rapporterar The Guardian. I juni rapporterade Rysslands service för luftburet skogsskydd att nästan 8 000 kvadratmeter Sibirisk skog brann i områden som räddningstjänsten inte kunde nå.

Förra sommarens arktiska bränder var så omfattande att de orsakade ett moln av rök och sot som var större än hela Europas landmassa.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

800dagar

21

...med så många procent minskade den privata konsumtionen per person i Sverige mellan 2008 och 2017, enligt konsumentverkets färskaste siffror. Samtidigt gör smalt utbud, höga brister och bristfällig information att det är svårt att konsumera hållbart.