Klimat.

2018-10-10 09:30
Sarah Cornell. Bild: Stockholm Resilience Centre / Fredrik Sandberg/TT
Sarah Cornell.
Puffetikett
Dagens ETC

”Skogen kan inte lösa alla våra problem”

Utsläppen måste minska inom de närmaste åren om vi ska lyckas vända trenden. Enligt klimatforskaren Sarah Cornell har skogen en nyckelfunktion i omställningen.

Världens länder skulle ha agerat kraftfullt för att minska de klimatskadliga utsläppen för flera decennier sedan. Men IPCC-rapporten som presenterades i måndags visar att det inte är för sent att agera. Det säger Sarah Cornell, forskare vid Stockholm resilience center.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det vi gör nu de närmaste två åren är av stor vikt om det blir början på en global omställning som sedan fortsätter i decennier. Varje år som passerar utan att vi lyckats vända kurvan och koldioxidhalten i atmosfären ökar leder till förlorat djurliv, minskande skogar och andra viktiga livsmiljöer, säger hon.

”Påminner om sagor”

Men för att jordens medeltemperatur inte ska höjas över 1,5°C räknar forskarna i FN:s klimatpanel med hjälp från ny teknik. Genom geoengineering hoppas forskarna kunna suga bort koldioxid från atmosfären och på att lagra kol i marken, så kallad CCS. Sarah Cornell är skeptisk till att dessa relativt oprövade tekniker kommer att kunna användas på en global skala.

– Idéerna påminner om sagor, tycker jag. Det finns alltid ett uns av sanning i sagorna men de är fortfarande fantasier.

Däremot är skogen en pålitlig och mer hållbar kolsänka, säger Sarah Cornell.

– Underbara skog. Den spelar en viktig roll som biobränsle och för koldioxidlagring. Men skogen kan inte lösa alla våra problem. Vi kan inte både ha kvar kakan och äta den.

Kan vi fortsätta avverka skogen i samma takt som vi gör nu?

– Avskogning är ett problem. Vi kan inte hugga ner skogen snabbare än den växer upp. Det är också ett enögt kolperspektiv på skogen eftersom när den avverkas påverkas många andra livsorganismer som är livsnödvändiga för jordens hållbarhet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter