Klimat.

2019-06-25 13:15
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Sjukvård står för större utsläpp än flyg och sjöfart

De rika ländernas sjukvård står för en större andel av de globala utsläppen av växthusgaser än till exempel flyget. Men en ny rapport visar både hur utsläppen kan minska och folkhälsan öka.

 

Sjukvården i världens största ekonomier står för 5 procent av de globala utsläppen av växthusgaser – en andel som är större än den för flyg och sjöfart. Eller åtminstone var utsläppen så stora 2014, det senaste året för vilket det finns globala data. Det visar en ny studie som publicerats i Environmental Research Letters.

– Sedan dess har de totala, nationella utsläppen av koldioxid ökat i många OECD-länder, till exempel i Österrike, Frankrike och Australien, och med dem troligen också utsläppen från hälsosektorn, säger Helga Weisz, professor vid Potsdam institut för klimatpåverkan och medförfattare, till carbonbrief.org.

Följer budget

Författarna skriver i studien att utsläppen från sjukvårdssektorn verkar korrelera med hur stor andel av BNP som länderna lägger ned på sin sjukvård, men noterar att länderna kan delas in i tre grupper, beroende på hur deras utsläppskurvor ser ut.

I första gruppen finns 15 länder, de flesta europeiska, där sjukvårdsinvesteringarna ökar men utsläppen från sjukvårdssektorn minskar. I en andra grupp länder, bland dem USA, Australien, Kanada, Sydkorea och Japan, ökar utsläppen från hälsosektorn, men i avtagande takt. Och så finns en tredje grupp, bestående av endast Kina och Turkiet, där utsläppen från sektorn ökar snabbare än investeringarna i densamma.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men rapporten ägnar sig inte åt att bara peka ut syndabockar – den stakar också ut en väg framåt, med minskade utsläpp och som grädde på moset förbättrad folkhälsa.

– Det finns en del fina sätt att upprätthålla sin hippokratiska ed, inklusive patienttillfredsställelse och god medicinsk kvalitet, samtidigt som utsläppen minskas, säger Nick Watts till carbonbrief.org.

Mycket att göra

Bland annat pekar de på onödiga medicinska test, överförskrivningen av läkemedel, behovet av att gå över till en nyttigare kost med lägre intag av kött, ökad fysisk aktivitet i befolkningen samt ett fokusskifte från behandlande till preventiv sjukvård. 

Även problemet med antibiotikaresistens samt den pågående opioidkrisen i USA kan enligt författarna kopplas till klimatproblematiken via en ineffektiv sjukvård.

– Vi är rätt vana redan vid att arbeta för folkhälsan inom en rad områden, säger Nick Watts och exemplifierar med fetma och rökning. 

– Det nya här är är inte att vi tittat på en ny faktor som inte har med sjukvården att göra, det är att vi adderat ännu ett hot som vi måste svara på: klimatförändringarna.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Största utsläppen från sjukvården (2014)

• Kina: 601 megaton CO2 (6,6 procent)

• USA: 480 Mt CO2 (7,9 procent)

• Japan: 115 Mt CO2 (7,6 procent)

• Indien: 74 Mt CO2 (3,5 procent)

• Tyskland: 55 Mt CO2 (6,7 procent)

• (Sverige): 4,1 Mt CO2 (4,5 procent)

Källa: Environmental Research Letters

• I studien ingick totalt 36 länder som tillsammans släppte ut 1,6 gigaton koldioxid år 2014.

• Jämfört med andra samhällssektorer är de direkta utsläppen från sjukvårds-verksamheten relativt låga. Det är när konsumtions-baserade utsläpp inom sektorn räknas in – till exempel inköp av varor och tjänster och byggande av sjukhus och annan infrastruktur– som de totala utsläppen blir så höga som de i studien beskrivna.