Klimat.

2019-07-10 09:25
  • Bernie Sanders.
    Bernie Sanders.
  • Alexandria Ocasio-Cortez.
    Alexandria Ocasio-Cortez.
Puffetikett
Dagens ETC

Sanders och Ocasio-Cortez: Deklarera nödläge för klimatet

Den amerikanska presidentkandidaten Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez, ledamot i representanthuset, kräver att USA deklarerar klimatnödläge, i syfte att göra USA till en förebild i klimatfrågan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att deklarera nödläge för klimatet har blivit en populär symbolfråga. Allt fler länder runt om i världen gör det – och nu kräver Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez att USA ska haka på trenden. De två har båda beskrivit sig själva som demokratiska socialister och delar sedan tidigare en rad värderingar och är överens i flera politiska sakfrågor.

Formuleringar är viktiga

”Det råder klimatkris vilket kräver en massiv mobilisering för att stoppa, vända och ta itu med konsekvenserna och orsakerna”, skriver de i propositionen. I lagförslaget kräver de inga specifika åtgärder utan uppmanar det amerikanska parlamentet att ställa sig bakom vissa formuleringar – såsom att ”klimatförändringen är ett mänskligt problem som hotar miljontals amerikaners välstånd och kräver omedelbar politisk handling.” Att lagförslaget endast är en symbolisk natur försvaras av Alexandria Ocasio-Cortez.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– För att vi ska kunna agera i den omfattning som krävs så måste vi börja med att erkänna problemets storlek, säger hon till CNN.

Bubblar i klimatfrågan

Lagförslaget har inte särskilt stora chanser att röstas igenom i sen amerikanska senaten, som domineras av republikaner. Däremot kan det komma att användas av Bernie Sanders i hans kampanj för att bli vald till demokraternas presidentkandidat. I den debatten börjar nämligen klimatfrågan att bli allt mer uppmärksammad, efter att bland annat senatorn Elizabeth Warren presenterat ett nytt grönt reformprogram som hon går till val på.

– Problemet är bristen på politisk vilka. Faktum är att vi har en president som helt ignorerar frågan. Klimatkrisen är inte bara en amerikansk fråga, utan en global, och därför måste USA ta på sig ledartröjan för att därefter kunna kräva av länder över hela världen att arbeta tillsammans för att göra om våra energisystem i grunden, säger Bernie Sanders till CNN.

Klimatnödläge i världen

Storbritannien blev första land i världen att utlysa klimatnödläge i början av maj. Sedan dess har flera följt efter.

Länder som utlyst klimatnödläge är Storbritannien, Irland, Kanada och Frankrike.

Drygt 650 regioner och städer har utlyst klimatnödläge, bland de största finns Sydney, London och New York.