Klimat.

2019-01-22 10:20
14 av världens 15 mest förorenade städer ligger i Indien. Landet satsar nu stort på att minska utsläppen från industrier, trafiken, byggsektorn och förbränning av restprodukter.  Bild: Manish Swarup/AP
14 av världens 15 mest förorenade städer ligger i Indien. Landet satsar nu stort på att minska utsläppen från industrier, trafiken, byggsektorn och förbränning av restprodukter. 
Puffetikett
Dagens ETC

Så vill Indiens regering göra luften ren

Luftföroreningar skördar varje år över en miljon liv i Indien. Men nu har landets politiker lanserat ett nationellt program för att minska luftföroreningarna i de 102 mest förorenade städer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Indien med sina nära 1,3 miljarder invånare och en snabb industriell tillväxt, står inför en allvarlig kris när det gäller luftföroreningar. Över en miljon dödsfall kan årligen kopplas till utsläppen, enligt en studie som nyligen presenterades i vetenskapstidskriften The Lancet.

Det innebär att var åttonde dödsfall är utsläppsrelaterat och att utsläppen i dag skördar fler dödsfall i Indien än vad rökning gör. Samtidigt ligger 14 av världens 15 mest förorenade städer i landet enligt WHO, Världshälsoorganisationen.

Nu har landets politiker tagit fram en plan för att minska luftföroreningarna. Enligt miljöminister Harsh Vardhan är målet att minska de farligaste partiklarna i luften med 20-30 procent till år 2024. Programmet implementeras till en början i de 102 städer som har haft störst utsläpp under de senaste fem åren.

– Utsläppen är ett allvarligt problem, inte bara för Delhi och resten av landet, utan för hela världen, sade Harsh Vardhan när programmet lanserades, skriver den Indiska tidningen Indian Express.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vill öka medvetenheten

Motsvarande 378 miljoner kronor avsätts nu för att ta fram strategier för att minska utsläppen från industrier, trafiken, byggsektorn och förbränning av restprodukter. Samtidigt görs satsningar för att öka medvetenheten hos befolkningen och skapa bättre system för att mäta luftföroreningarna i olika områden – något som Michiel H Bergin, professor vid Duke University i South Carolina är positiv till.

– Vi vet att skillnaderna i utsläpp kan vara stora mellan olika kvarter, beroende på hur de ligger i förhållande till industrier och vägar. Om vi kan ge människor information om hur det ser ut i just deras kvarter kommer förståelsen för vilka utsläpp man utsätts för och var de kommer ifrån att öka, säger han i ett pressmeddelande.

Förslaget lanserades redan i april förra året, men kritiserades då för att sakna tydliga mål för utsläppsminskningarna. Först därefter lades skrivningen om att minska utsläppen med 30 procent under en femårsperiod till.

Även den nuvarande versionen har kritiserats av miljöorganisationer och aktivister, bland annat för att det inte är juridiskt bindande. Samtidigt säger Lauri Myllyvirta, chefsanalytiker på Greenpeaces avdelning för globala utsläpp, att initiativet är symboliskt viktigt och visar att landet är på rätt väg. Mauri Myllyvirta jämför med Kina där utsläppen av partiklar i luften minskade med 30 procent mellan 2013 och 2017 tack vare hårdare utsläppsregler.

– Erfarenheten från Kina visar att det är avgörande att ha stöd från den högsta politiska ledningen, säger hon i en kommentar.

800dagar

The National Clean Air Plan (NCAP)

Den indiska regeringen lanserade planen i början av januari.

Motsvarande 378 miljoner kronor avsätts för att minska utsläppen med 20-30 procent i de 102 värst drabbade städerna.