Klimat.

2019-05-06 10:14
  • Under tv-debatterna ­mellan Clinton och Trump ställdes inte en enda fråga om klimatet. Bild: Rick T. Wilking/AP/TT
    Under tv-debatterna ­mellan Clinton och Trump ställdes inte en enda fråga om klimatet.
Puffetikett
Dagens ETC

Så vill Demokraterna ställa om USA

Klimatet blir en allt viktigare valfråga för amerikaner. Särskilt för registrerade demokrater. Det märks i både kampanjer och vallöften hos Joe Biden, Bernie Sanders och Elizabeth Warren. Men ännu mer radikala förslag hittas hos andra kandidater.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under presidentvalet 2016 hade klimatförändringarna inte en chans mot migrationsfrågan, Obamacare, Clintons e-post och Trumps tafsande. Under de tre tv-sända debatterna mellan Clinton och Trump ställdes inte en enda fråga om klimatet. I valrörelsen 2020 blir det svårare att undvika ämnet.

Efter några år där stormar, översvämningar och skogsbränder periodvis dominerat nyheterna blir klimatet en allt mer angelägen fråga för amerikanska väljare. Demokrater rankar frågan som en av de allra viktigaste, ofta är det bara sjukvården som kan konkurrera. Tonåringar i över 100 amerikanska städer följde i mars Greta Thunbergs exempel och skolstrejkade för klimatet och bland unga väljare blir frågan allt viktigare – oavsett partitillhörighet.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Kampanj runt klimatfrågan

Det är nio månader kvar till det första primärvalet i New Hampshire. I dagsläget har tidigare vicepresidenten Joe Biden ett robust övertag i opinionsundersökningarna. Solklar tvåa är Bernie Sanders, trea i mätningarna brukar Elizabeth Warren hamna. Efter den trion kommer oftast Pete Buttigieg, Kamala Harris och Beto O’Rourke. Efter dem kommer ytterligare 14 kandidater.

En av dem är delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee som valt att bygga sin kampanj kring klimatfrågan. Misslyckas vi med att stoppa klimatförändringarna så misslyckas vi med allt annat också, är hans budskap. Inslee har lyft hållbarhetsfrågor under hela sin politiska karriär och gav 2007 ut boken ”Apollo’s fire: Igniting America’s clean energy economy”, där han propagerade för utsläppsminskningar, gröna jobb och klimaträttvisa. Som guvernör har han dock misslyckats med att driva igenom en koldioxidskatt på hemmaplan, trots att delstatssenaten i Washington har demokratisk majoritet i båda kamrarna.

Green new deal styr debatten

En politiker som inte ställer upp i primärvalet men som ändå är en viktig kugge är Alexandria Ocasio-Cortez, kongressnykomlingen som vänsterdemokrater älskar och som konservativa republikaner älskar att hata. Hon har gjort klimatet till sin profilfråga och är en av initiativtagarna till den snabba, men än så länge skissartade, omställningsplanen Green new deal. Ocasio-Cortez har lierat sig med den nystartade, ungdomsledda klimatgruppen Sunrise movement som nu är ute på USA-turné för att samla stöd för planen.

Vill satsa 50 000 miljarder

En presidentkandidat som pressats av Sunrise movement är Texasdemokraten Beto O’Rourke. Han förlorade knappt mot Ted Cruz i valet till senaten 2018 men utsågs ändå till ett av de mest lovande framtidsnamnen för Demokraterna. Sunrise movement är dock inte ­imponerade, de menar att han efter sina fyra år i kongressen har ett röstfacit som inte håller måttet ur klimatsynpunkt – trots att O’Rourke faktiskt får 95 poäng av 100 i en sammanställning gjord av en annan miljögrupp, League of conservation voters.

O’Rourke vill nu göra klimatfrågan till sin och hans första stora utspel blev en klimatplan med investeringar på 5 000 miljarder dollar – motsvarande 50 000 miljarder kronor – i grön teknologi och infrastruktur. Planen liknar Green new deal men är mer detaljerad. Det uppstod dock en del oenighet om vilken plan som var mest ambitiös trots att båda utgår från FN:s mål att nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll 2050.

Tackar nej till fossila pengar

Av Sunrise movement har O’Rourke har även kritiserats för att ha tagit emot kampanjbidrag från den fossila bränsleindustrin. Efter att under flera kampanjmöten ha konfronterats av klimataktivister meddelade han i dagarna att han tackar nej till dessa bidrag framöver och att han även lämnar tillbaka de pengar han tagit emot.

– Vi hoppas att var och en av presidentkandidaterna inser att de inte kommer att uppfattas som trovärdiga av vår generation innan de gör det samma, kommenterade rörelsen.

Många röstar taktiskt

Även om klimatfrågan blir viktigare för amerikanerna så visar undersökningar också att de flesta demokratiska väljare prioriterar en demokratisk kandidat som kan vinna över Donald Trump. Taktiktänk kan göra att många återigen väljer en mittenkandidat över någon som ses som mer radikal, trots den överhängande klimatfrågan.

Läs vidare på nästa sida: Demokraternas toppkandidater

800dagar

Miljön vinner över ekonomisk tillväxt

En Gallup-undersökning gjord i början av mars visar att 65 procent av amerikanerna i dagsläget prioriterar miljöomsorg framför ekonomisk tillväxt. Bara 30 procent prioriterar ekonomin vilket innebär den bredaste ­segermarginalen för miljön sedan år 2000.

Som i många andra frågor finns en skarp skiljelinje mellan demokrater (82 procent prioriterar miljön) och republikaner (60 procent prioriterar ekonomin). Bland oberoende väljare valde 71 procent miljön.

Utvecklingen följer ett ­historiskt mönster: låga arbetslöshetssiffror får fler att ­prioritera miljö över ökad tillväxt.