Klimat.

2018-12-03 11:45
Jakob König. Bild: Daniel Rossetti / Fredrik Sandberg/TT
Jakob König.
Puffetikett
Dagens ETC

Så sätter du press på din bank att investera klimatvänligt

Att ställa krav på sin bank att är inte lätt för den med begränsat kapital och liten kunskap om finansvärlden.

Jakob König på initiativet Fair finance och Sveriges konsumenter ger här sina bästa tips på hur du ska agera, och svarar på frågan om det idag går att spara 100 procent hållbart.

– Det är våra pengar som bankerna använder, så vi kan som kunder ställa krav på att de använder dem på ett hållbart sätt när de investerar och lånar ut, säger Jakob König.

Att förse bankerna med tydlig information om att deras kunder bryr sig om hållbarhet är en av de sakerna som Fair finance har jobbat med, bland annat genom en meddelandetjänst där man enkelt kan höra av sig till banken.

– Tidigare fick bankerna inte så mycket frågor om de här sakerna. Vi har försökt göra det lättare för konsumenter att få bättre insyn, men också enklare att uttrycka vilken typ av bank som de vill vara kund i, säger Jakob König.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Du kan också byta bank – rösta med fötterna. Och då berätta för den bank som du lämnar varför du byter till en annan bank som förhoppningsvis är mer hållbar.

Vad bör man tänka på när det gäller risker för sitt hållbara sparande?

– En generell regel är att om du erbjuds hög avkastning så innebär det oftast högre risk. Så man ska vara medveten om att det inte finns några gratisluncher. Kan man tjäna mycket pengar så innebär det också risk att förlora pengar.

– Historiskt sett har man faktiskt fått högre avkastning om man sparar i produkter som tar extra hänsyn till hållbarhet. Men du får också en grön avkastning, i form av att dina pengar bidrar till en grönare planet.

Går det att spara 100 procent hållbart och etiskt idag?

– Ja, det finns sparprodukter som har en väldigt tydlig miljönytta, till exempel solenergi och mikrolån. Det finns också banker som ställer 100 procent gröna krav när de använder dina pengar till att låna ut.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter