Klimat.

2019-02-22 12:00
Puffetikett
Dagens ETC

Så mycket koldioxid släpper din långflygning ut

En flygresa till Gran Canaria, tur och retur, släpper ut dubbelt så mycket som en resa till och från Mallorca.

Thailandsresan motsvarar utsläppen från 1 500 mils bilkörning.

Nu har några forskare på Chalmers tagit fram en sajt som på enkelt sätt mäter hur mycket din flygresa släpper ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ska du flyga till Thailand på semester? Är du medveten om att flygresan, tur och retur, släpper ut över 2,6 ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från 1500 mils bilkörning? Har du också koll på att en flygresa till Gran Canaria, tur och retur, släpper ut dubbelt så mycket som till Mallorca?

En enda semesterresa från Malmö till Sydney tur och retur motsvarar 5,1 ton koldioxidutsläpp per person. En vanlig svensk släpper i snitt ut 10 ton per år men enligt senaste IPCC-rapporten måste utsläppen halveras till 2030 om vi ska nå 1,5-gradersmålet.

Det innebär att vi måste komma under 5 ton per person och år. Flygresor står för en stor del av våra påverkbara utsläpp men de flesta har en vag uppfattning av hur mycket egentligen semesterflyget till Phuket släpper ut. Men tack vare en grupp forskare kan du nu enkelt mäta utsläppen från dina genomförda eller planerade flygresor.

– Det finns många flygkalkylatorer men ingen annan visar lika enkelt och snabbt hur stor klimatpåverkan din flygresa har. Sajten ger också en förståelse för att avståndet är helt avgörande för hur stor utsläppen blir, säger Jörgen Larsson, miljöforskare på Chalmers i Göteborg.

Sajten heter Flight emission map och ger pedagogisk överblick över utsläppen från just din stad till hundratals olika destinationer. Det finns också en funktion där man på en minut kan summera sina utsläpp från det senaste året. Forskarteamet hoppas också att sajten används av företag som vill öka medvetenheten bland sina anställda och få kunskap om organisationens totala flygutsläpp.

– Det finns en forskningsstudie som visar folk i allmänhet bryr sig endast om destinationen men sällan har en känsla för hur långt det är dit.

Hur mycket kan vi flyga med gott samvete?

– Det finns inget vetenskapligt svar på den frågan men årliga inkontinentala långresor är inte förenliga med 2-gradersmålet. Vi behöver radikalt minska utsläppen och det gäller även utsläppen från vårt flygande. Jag begränsar mitt flygande och tar tåget inom Europa. I jobbet ligger jag på 80 procent lägre flygande än andra forskare.

800dagar

Kolla din flygresa här

• Sajten Flight emisison map är en flygkalkylator på nätet som beräknar flygresors klimatpåverkan.

• Sajtens räknare visar utsläppen för flygresan tur och retur, beräknat på per person med en genomsnittlig beläggningsgrad 80 procent.

• Räknaren visar utsläppen endast för ekonomiklass.