Klimat.

2015-12-14 09:14
Bild: Laurent Cipriani/AP

Så kan klimatet räddas

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Läs också: Vi fortsätter att satsa på klimatbevakning

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870

Miljörörelsen – aktivister världen över gör skillnad

Ojnareskogen på Gotland. Efter tio år av engagemang från miljöorganisationer och aktivister gjorde miljöminister Åsa Romson i somras klart att Ojnareskogen på Gotland ska skyddas och utmärkas som ett Natura 2000-område. Bland annat Naturskyddsföreningen och Greenpeace drev motståndet mot det finska bolaget Nordkalk som hade planer på en kalkgruva i det känsliga naturområdet. Enligt Naturskyddsföreningen består skogen av ett unikt ekosystem med rik förekomst av prioriterade arter och livsmiljöer.

Greenpeace mot Shell. Efter massiva påtryckningar från miljöorganisationer, framförallt Greenpeace vars aktivister kedjat fast sig i oljeriggar, kom i september Shells beslut att lämna Arktis. Oljebolaget menar i ett pressmeddelande att skälet var att fyndigheterna var för små för att bli lönsamma, men tveklöst har opinionen kring världens mest kontroversiella oljeborrning påverkats av miljörörelsens intensiva kamp.

Nederländska medborgare stämmer staten. Tillsammans med 900 medborgare stämde miljöorganisationen Urgenda den Nederländska staten för att passivitet i klimatfrågan. I somras gav en domstol i landet aktivisterna rätt och gav den nederländska staten fem år för att sänka koldioxidutsläppen med 25 procent, i jämförelse med 1990 års nivåer. Domen slog fast att landets målsättning att minska utsläppen med 14-17 procent till 2020, inte var tillräckligt. Klimataktivisterna hoppas nu att exemplet ska sprida sig till fler länder.

Den nordamerikanska urbefolkningen. I Kanada har ursprungsbefolkningen, trots bristande ekonomiska resurser, vunnit flera strider om rätten till sina jaktmarker och rena vattendrag, mot storföretagens exploatering av naturgas ur oljesand, planer på fracking, pipelines och farliga oljetransporter. Striderna har vunnits genom att ursprungsbefolkningen hävdat de rättigheter som trots allt vanns under förfädernas tvister med kolonialisterna.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar