Klimat.

2019-03-11 13:20
Bild: David Azia/ AP Photo
Puffetikett
Dagens ETC

S vill göra det enklare att resa med tåg

Gör det lika enkelt att boka tågresor som att boka flyg. På en presskonferens under måndagen meddelade Socialdemokraterna att det är en av frågorna som partiet kommer att driva inför EU-valet i maj.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I praktiken handlar det om att S vill att EU-kommissionen utreder hur europeiska tågföretag och operatörer kan samordna sig så att människor via plattformar och sökmotorer enkelt kan boka tågresor inom Europa.

– Det är politikens uppgift är att staka ut en hållbar riktning för framtidens resande. Ansvaret för klimatomställningen ska inte vältras över på enskilda. Istället krävs gemensamma lösningar på EU-nivå, säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas förstanamn i valet till Europaparlamentet.
 


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 


Förutom att göra det enklare att resa med tåg vill S också att konsumentskyddet för tågresenärer inom Europa stärks så mycket att det kan konkurrera med flyget.

– Man måste få bättre rättigheter så man inte känner sig ekonomiskt otrygg när man reser med tåg i stället för med flyg, sade Jytte Guteland under presskonferensen.

Under presskonferensen påpekade Jytte Guteland att flyget också måste ta ett större ansvar för sina utsläpp, bland annat mot bakgrund av att industrin i dag via "utsläppsreor" bara betalar för 15 procent av sin klimatkompensation.

Dessutom vill S arbeta för att andelen hållbart framställda flygbränslen ökar.

– Om vi vill ta oss an den globala uppvärmningen måste också transporterna bli hållbara framöver, sade Jytte Guteland.

Europaparlamentet röstade nyligen igenom ett lagförslag som ska göra det enklare att åka tåg inom EU. Om lagförlaget går igenom i ministerrådet och EU-kommissionen kan det innebära en rad förenklingar för tågresenärerna.