Klimat.

2019-03-27 10:07
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

S-politiker vill stoppa utbyggnad av Arlanda

”Med en ökad flygtrafik är det omöjligt att nå klimatmålen. Det här känns bara pinsamt”, säger SSU-toppen Ola Palmgren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I måndags avslöjade Dagens ETC att Socialdemokraterna vill bygga ut Arlanda och fördubbla flygtrafiken – något som enligt källor skapat en spricka mellan regeringspartierna S och MP.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth, som leder arbetet med det kommande förslaget ”Färdplan Arlanda”, har efter avslöjandet sagt att S och MP har en gemensam uppfattning i frågan. Men det dementerar nu Miljöpartiet, som tidigare inte velat uttala sig om konflikten.

Lorentz Tovatt, klimatpolitiskt talesperson för MP, har tidigare sagt till Dagens ETC att Socialdemokraterna är naiva när de tror att de kan bygga ut flygkapaciteten i Sverige utan att utsläppen ökar. Han tillägger att det finns en djup ideologisk skiljelinje mellan S och MP i Arlandafrågan.

– Resandet måste anpassa sig efter planetens gränser och klimatet. Socialdemokraterna bryr sig mer om vad näringslivet vill. Vi menar att flygandet inte kan öka om vi ska klara klimatkrisen, säger han.

Kritik inifrån S

Men även inom Socialdemokraterna finns det de som menar att planerna är obegripliga. Ola Palmgren, som sitter i ungdomsförbundet SSU:s styrelse, är en av dem som har reagerat.

– Med en ökad flygtrafik är det omöjligt att nå klimatmålen. Då borde det var omöjligt att satsa på utbyggt Arlanda. Det här känns bara pinsamt, säger han.

Enligt Ola Palmgren är klimatdiskussionen levande både inom SSU och i moderpartiet. Att S trots det vill satsa på att bygga ut Arlanda säger han är sorgligt.

– Senast häromveckan varnade klimatpolitiska rådet för att vi inte kommer nå våra klimatmål, och min känsla är att det ändå bubblar av engagemang för klimatfrågan i partiet. Att då lägga massa pengar på att bygga ut Arlanda känns omöjligt.

Även Pavlos Cavelier Bizas, som sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Uppsala, har reagerat mot planerna. Framförallt vänder han sig mot målet att Arlanda ska bli Nordens största flygplats. ”Varför i hela fridens namn ska flygtrafiken fördubblas? Och bli den ledande flygplatsen i Norden? Finns inget egenvärde i att fler flyger, tvärtom.”, skriver han på Twitter.

800dagar