Klimat.

2019-03-12 16:00
Bilder: Shutterstock / Francois Mori/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Resa reko tipsar – 5 fantastiska tågresmål i sommar

Kärlekens stad, en skärgård i Nordnorge och en vacker nationalpark. Resa reko listar drömresmålen – som går att nå med tåg.

Paris

Bild: Shutterstock

Kärlekens stad är även en av världens mest besökta, och det med goda skäl. Och inte behöver man ge upp sin romantiska långweekend i Paris bara för att man blivit flygfri heller –  du är mindre än ett tågdygn bort från obegränsade mängder baguette, rödvin och mysiga promenader längs Seine!

Om vi utgår från Köpenhamn blir det först tåg till Hamburg. Väl i Hamburg går det antingen att stanna en natt och utforska stan eller fortsätta till Paris, exempelvis med morgontåget via Karlsruhe. Så enkelt var det!

Venedig

Bild: Pixabay

Om man längtar till Venedig? Jamen det är väl inte så konstigt. Men man längtar väl ännu mer till en hållbar framtid så då är det bara att kolla hur tågen går!

Börja med att ta dig till Köpenhamn. Där tar du tåget till Hamburg, exempelvis via danska Roedby, och fortsätt sedan mot München.Väl framme hoppar du på nattåget mot Venedig, som kommer fram precis efter frukost.

Tre byten, en natt på tåg och a hell of a ride.

Lofoten

Bild: Pixabay

En skärgård i Nordnorge där det går att kajaka mellan öarna, där det finns vandring i världsklass och där norrsken och midnattssol byter av varandra kan inte vara annat än ett drömresmål. Här finns dessutom förstklassig valsafari och den våghalsige kan snorkla med späckhuggare.

Hur tar man sig hit då? Hoppa på SJ:s nattåg mellan Stockholm och Narvik (går vanligtvis två gånger om dagen) på den station som passar dig och ta sedan buss från Narvik till Lofoten.

Møns Klint

Bild: Shutterstock

Det här ligger i Danmark! Danmark! Møns Klint är ett perfekt resmål för den som vill ha pangvacker natur och turkost vatten blott en liten sväng från Sverige.

Åk tåg från Köpenhamn till Vordingborg, varifrån det går lokalbussar hela vägen till detta nordiska semesterparadis.

Vad vi hör är att det både är bra för en dagstur men också för den som vill stanna längre, chilla på playan och utforska omgivningen.

Kosteröarna

Bild: TT

Kosteröarna bjuder nästan på för mycket gott – här går det exempelvis att vandra, cykla, paddla kajak eller varför inte äventyrsgolfa? Här finns också Kosterhavets nationalpark som är hem både till en ordentlig population knubbsäl, ett äkta korallrev och allehanda sjöfåglar.

Hur man tar sig till Kosteröarna beror såklart på var i landet man börjar, men förslagsvis utgår man från Göteborg. Väl där tar man exempelvis tåg vidare till Strömstad och tar sedan färja till Kosteröarna.

Summa summarum är det semester i Sverige när den är som bäst.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter