Klimat.

2019-01-25 10:50
Brandmän letar efter kvarlevor av människor i en trailerpark i Paradise, Kalifornien efter den förödande Camp fire-branden.  Bild: AP/TT
Brandmän letar efter kvarlevor av människor i en trailerpark i Paradise, Kalifornien efter den förödande Camp fire-branden. 
Puffetikett
Dagens ETC

Rekordkostnader för extremväder

Stora värden går förlorade när klimatet blir allt mer extremt. De senaste två åren är de dyraste någonsin sett till naturskadekostnader, enligt en ny sammanställning från försäkringsjätten Aon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Naturskadekostnaderna ökar i takt med den allt extremare väderleken. En ny sammanställning från det globala återförsäkringsbolaget Aon visar att 2018 års extremväder och natur­katastrofer orsakade ekonomiska förluster för 225 miljarder amerikanska dollar (motsvarande cirka 2030 miljarder kronor). Det är en betydligt högre siffra än tidigare beräkningar som gjorts.

– En av lärdomarna från 2018 är att katastrofrisken fortsätter att öka, vilket tvingar fram nya samtal om hur vi ska hantera behovet av åtgärder som kan mildra effekterna och öka motståndskraften. Naturkatastrofer kommer alltid att ske, men hur väl förberedda vi är kan komma att spela en stor roll vad gäller framtida förluster, säger Steve Bowen, meteorolog på Aon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

394 väderkatastrofer

Till grund för bolagets uppskattning ligger 394 extrema väderhändelser som drabbade planeten under 2018, däribland cykloner, översvämningar och skogsbränder.

Den så kallade Camp fire-branden i Kalifornien kostade USA omkring 15 miljarder dollar (135 miljarder kronor) och blev samtidigt delstatens dödligaste och mest destruktiva brand någonsin. Översvämningarna i Japan i juli slukade nära 10 miljarder dollar (90 miljarder kronor). Den långa torrperioden och bränderna i norra och centrala Europa lämnade 9 miljarder dollar (81 miljarder kronor) på minuskontot, mycket på grund av förluster kopplade till jordbruk och skogsbränder.

Extremväder och naturkatastrofer har även ett högt pris i form av människoliv. Enligt sammanställningen skedde majoriteten av de omkring 10 000 dödsfall som förra året kunde kopplas till extrema väderhändelser i Asien-Stillahavs­regionen, där sju av de tio dödligaste katastroferna inträffade.

800dagar

Den dyraste tvåårsperioden

2017–18 var den mest kostsamma tvåårsperioden någonsin sett till naturskadekostnader, enligt försäkringsbolaget Aon som nyligen släppt rapporten ”Weather, Climate & Catastrophe Insight: 2018 Annual Report”.

Globalt uppgick kostnaden för 2018 till 225 miljarder dollar (motsvarande 2030 miljarder kronor) och totalt landar notan för de senaste två åren på 653 miljarder dollar (5890 miljarder kronor).