Klimat.

2019-09-05 07:14
Jenina Dahlberg, kampanjansvarig vid Sveriges Konsumenter. Bild: Sveriges Konsumenter / Tomas Oneborg/SvD/TT
Jenina Dahlberg, kampanjansvarig vid Sveriges Konsumenter.
Puffetikett
Dagens ETC

Priset för ekomat närmar sig den konventionella

Skillnaden i pris mellan ekologiskt och konventionellt producerad mat fortsätter att minska. Det visar en ny undersökning från Sveriges konsumenter och Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Nu finns det en rad ekologiska varor som är lika billiga eller till och med billigare än sina konventionella motsvarigheter.

Brukar du också studsa till över priset på ekologiskt producerad mat? I sin årliga undersökning av skillnaden i pris visar Sveriges konsumenter och Pensionärernas riksorganisation PRO att ekologisk mat visserligen fortfarande är dyrare än konventionell sådan, men att skillnaden i pris sjunkit från 34 till 21 procent de senaste fyra åren. 

Det finns också flera exempel på ekologiska produkter som bara är marginellt dyrare och i vissa fall till och med billigare än de konventionella. Bland dessa sistnämnda varor återfinns mjöl, torkade aprikoser, grönkål, ris, jordgubbssylt, bananer, citron, majs och kaffe.

Butikers ansvar

Jenina Dahlberg, kampanjansvarig vid Sveriges Konsumenter, tror att efterfrågan är en av anledningarna till att nämnda varor är lägre i pris och att butiker skulle kunna ta ett större ansvar för ekologiskt genom kampanjer och prissättning.

– Det är också viktigt att komma ihåg att mycket av den billiga maten inte speglar det verkliga priset när påverkan på miljö och människor räknas in. Priserna får heller inte pressas så att det går ut över bönderna. Ekologiska bönder och producenter följer 858 extra regler för att gynna natur, djur och människor. Det måste de få betalt för, säger hon.

Vilka vinster kan konsumenterna förvänta sig när de betalar mer för ekologisk mat?

– En viktig vinst gäller biologisk mångfald. Det finns till exempel 50 procent fler arter av pollinerare och växter i ekologiska gårdar, vilket kan vara värt att veta med tanke på att vi nu befinner oss i ett sjätte massutrotning av arter i världen, säger Jenina Dahlberg.

En annan vinst hon nämner rör kostnaderna för att rena vatten från de bekämpningsmedel som läcker ut i sjöar och hav från konventionella jordbruk. Hon nämner också att ekologiska metoder bidrar till bördigare jordar.

– Det finns också stora fördelar för djuren, men här verkar det finnas ett kunskapsglapp hos många konsumenter. 75 procent tycker att det är viktigt att djur får komma utomhus. Men det är till exempel bara 2 procent av grisarna som får vara utomhus och böka i jorden i Sverige, och det är grisarna på ekologiska gårdar, säger Jenina Dahlberg.

Vad är vinsterna på individnivå?

– Arbetare slipper risken att bli sjuka eller dö i förtid på grund av kemiska bekämpningsmedel. Som konsument minskar du risken att få rester av bekämpningsmedel i maten, vilket är orsaken till att en del forskare rekommenderar ekologisk frukt och grönt till barn och gravida. I Sverige tillåts 300 tillsatser i mat, till skillnad från ekologisk mat där bara 50 tillsatser är tillåtna.

– Personligen tycker jag också att en av vinsterna är känslan av att bidra till en friskare planet, och det gör man genom att välja en kombo av mycket vego och eko.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Prisskillnad mellan ekologisk och konventionell matkasse

2014: 34 procent

2015: 30 procent

2016: 27 procent

2017: 25 procent

2018: 21 procent

Källa: PRO 

Under hösten medverkar Sveriges Konsumenter i kampanjen Eko-september, som syftar till att sprida kunskap om ekologisk mat.

Här finns en sammanställning från Sveriges Konsumenter över billiga ekologiska produkter.