Klimat.

2016-10-10 04:00
”Preems kunder kan visa sitt missnöje genom bojkott för att kräva förändring.” Bild: Bertil Ericson/TT
”Preems kunder kan visa sitt missnöje genom bojkott för att kräva förändring.”

Preem måste dumpa Chevron

Preem samarbetar med amerikanska oljejätten Texaco som år 2001 köptes upp av Chevron. Företaget är ansvarigt för att dumpat 68 miljarder liter giftigt spillvatten samt 65 miljoner liter råolja i ecuadorianska Amazonas.

En av Sveriges ledande drivmedelsproducenter, Preem, går nu ut med visionen om en hållbar utveckling och säger sig ta sitt ansvar i att minimera miljöpåverkan så mycket som möjligt. På deras hemsida kan man läsa att de i stor utsträckning strävar efter att ersätta fossila bränslen med förnybara, a-märkta, väl utvalda råvaror. Palmolja väljs bort, bland annat på grund av den stora skogsskövlingen i Sydostasien som den medför.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Samtidigt sker ett nära samarbete med amerikanska oljejätten Texaco som år 2001 köptes upp av Chevron. Samarbetet går ut på att leverera smörjmedel till den svenska marknaden.

Texaco borrade mellan 1964 och 1990 i ett område i Ecuador, Lago Agrio, så Chevron-koncernen står nu ansvariga för att ha dumpat 68 miljarder liter giftigt spillvatten samt 65 miljoner liter råolja i ecuadorianska Amazonas. Enligt en undersökning gjord av organisationen Amazon Watch Sverige motsvarar 68 miljarder liter över 100 stycken Globen.

Chevron (Texaco) stämdes 1993 i Ecuadors högsta domstol och har ännu i dag en skuld på 9,5 miljarder dollar – en siffra som nu stigit till uppåt elva miljarder med ränta. Denna summa är en överklagan från de 19 miljarder som de först var skyldiga i miljösaneringskostnader och skadestånd till de 30 000 invånare som lever i ecuadorianska Amazonas.

Sedan domen har Chevron (Texaco) lämnat Ecuador och spenderat enorma summor i en kamp om att inte betala sin skuld. I New York, där rättegången hölls från början, krävde de att den skulle hållas i Ecuador vilket sköt upp processen tio år, och när det slutligen gick igenom ville de inte ha den där heller. Detta drog ut på tiden ytterligare åtta år.

Invånarnas representanter och Amazon Watch sökte då hjälp i Argentina, Brasilien och slutligen Kanada där fallet mottogs, och håller på i skrivande stund, där Ecuador stämmer Chevron igen för att få skadestånd.

Det är lite fascinerande hur långt Chevron är beredda att gå för att få rätt. För rätt har de ju, enligt dem själva. Innan Chevron lämnade landet, på Ecuadors begäran, hävdar Chevron att de faktiskt redan har städat upp och planterat ut nya träd. Allt till en kostnad på 40 miljoner dollar, en summa som betalades till Ecuadors regering, i utbyte mot ansvarsfrihet. Tydligen så fick Chevron då gå utan att egentligen ha rengjort någonting.

I en video, inskickad av en anonym källa vid Chevron, påvisas hur arbetare från Chevron aktivt försökt hitta oförstörd mark i Lago Agrio, området där de borrat, men istället enbart funnit jord nedfläckad med råolja. ”Jag gav dig ett jobb: att inte hitta petroleum!” Och: ”Vi försökte hitta ren jord, men gick tydligen inte tillräckligt långt.” Det är ett par citat från filmen. Chevron har alltså genomfört egna inspektioner som inte i närheten lever upp till vad som är nödvändigt.

I marken i området fanns råolja på en nivå 325 gånger högre än vad som är lagligt i Ecuador och över
3 000 gånger högre vad som är okej i USA.

Jag kontaktade Preem för en kommentar om rättsfallet och om utsläppen. Helene Samuelsson, kommunikationschef: ”Vi har ingen möjlighet att uttala oss om rättegången i fråga. Vi kommer dock att ta upp frågan med Texaco. Tydligt är dock att de har en annan syn på ärendet. Däremot står vi självklart bakom att alla företag ska agera ansvarsfullt”.

Alex Brekke, Generalsekreterare Amazon Watch Sverige:

”Det är hyckleri för Preem att säga att det är viktigt för dem att ’bevara miljön för framtida generationer’ när de samarbetar och representerar ett företag som skapat enorm förstörelse i Amazonas regnskog. Inte bara miljön har drabbats, de urfolk som lever där har lidit enormt. Dessa utsläpp har lett till stora hälsoproblem som till exempel cancer och fosterskador, leukemi och missfall. Alla företag i Sverige är beroende av sina kunder och Preems kunder kan visa sitt missnöje genom bojkott för att kräva förändring.”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter