Klimat.

2019-10-29 13:00
Kolkraftverket vid Sines – ett av Portugals sista aktiva. Bild: Shutterstock
Kolkraftverket vid Sines – ett av Portugals sista aktiva.
Puffetikett
Dagens ETC

Portugal stänger sina två sista kolkraftverk

Portugals två kolkraftverk Sines och Pego ska tas ur bruk under de närmaste fyra åren. Det har landets premiärminister António Costa meddelat – och den portugisiska miljörörelsen jublar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter det portugisiska valet den 6 oktober blev det klart att premiärminister António Costa och hans socialistparti får fortsätta att styra landet i en minoritetsregering. Nu har Costa meddelat att hans regering har spikat en tidsplan för när Portugals två kolkraftverk ska stänga för gott, och planen går efter miljögruppen Zeros förslag.

Sedan tidigare fanns planer på att Portugal skulle bli oberoende av kolkraft till 2030, men nu ska alltså Pego stängas senast i slutet av 2021 och Sines ska tas ur bruk senast september 2023. Kolkraftverken är Portugals största källor för kolutsläpp.

– Vi kan garantera elsäkerhet bland annat sedan nya dammar byggts i Alto Tâmega, sade premiärministern i talet där han berättade om den tidigarelagda stängningen av landets kolkraft.

“Stor seger”

Zero är mycket nöjda med regeringens nya tidsplan och kallar den en “stor seger för miljön och klimatet”, enligt portugisiska Publico.

– Det här är en möjlighet för Portugal att kraftfullt minska sina utsläpp, givet att vi nu har alla förutsättningar för att kunna försäkra oss om att Fastlandsportugal får tillräckligt med el till lägre pris och med mindre miljöpåverkan, säger de.

Zero har även uttalat sig om påverkan på de som arbetar vid Pego och Sines.

– Sammanlagt räknar man med att 650 personers arbete påverkas när kolkraftverken stänger. Samtidigt uppskattar solcellsindustrin att den kommer att skapa minst 20 000 nya jobb under de närmaste tio åren. Det är en möjlighet för de berörda arbetarna att skola om sig, särskilt inom förnybar energi men också inom energieffektivitet. Vi bör också notera att ett flertal av de berörda arbetarna kommer att gå in pension senast 2023.

800dagar

Portugals kolkraftverk

Pego och Sines är de enda två kolkraftverk som fortfarande är i bruk i Portugal. Sines byggdes 1985 och Pego 1993. Tidigare använde sig landet även av kolkraftverket Tapada do Outeiro, byggt 1959, men det stängdes ned 2004.