Klimat.

2018-07-10 16:14
  • Bild: Ridgedale Permakultur
  • Bild: Ridgedale permakultur

Permakultur – både hållbart och lönsamt

Från en liten gammaldags gård med hästdragen plogning till en modern anläggning helt byggd på permakulturodling. Människorna bakom Ridgedale vill visa att det går att odla miljövänligt och samtidigt få ekonomin att gå runt. 

Med hjälp av folk från alla jordens hörn som har varit intresserade att lära sig mer om permakultur har paret lyckats bli en högkvalitativ lokal matproducent som levererar ägg, grönsaker och kyckling till restauranger och privatpersoner.

– Tankesättet är vad som ligger bakom framgången. För att lyckas krävs att man arbetar hårt, mycket hårt och planerar riktigt bra, säger Richard Perkins som år 2013 började förvandlingen av gården till dagens Ridgedale permakulturgård tillsammans med Yohanna Amselem.

De har också skapat en pedagogisk webbplats med information och utbildningsmaterial kring deras arbete och permakultur. Gården ligger en knapp timmes bilfärd norrut från Karlstad. De säger själva att det är en av de få lönsamma permakulturgårdarna i världen och den allra mest nordliga.

– Vårt främsta fokus är att skapa ett lönsamt företag med permakultur, berättar Richard Perkins.

Åkt runt hela världen

För många är en av de kanske mer attraktiva aspekterna av permakultur att man slipper gräva i landen. Samtidigt handlar permakultur om mycket mer än så. Planering, design och att utnyttja mångfalden är andra viktiga delar. Richard har åkte runt hela världen och varit med att planera över 100 gårdar.

Förra året hade de premiär för sin andelsträdgård där du som kund köper in dig i odlingen och får grönsaker i utbyte.

– Vårt fokus har varit hur man kan utveckla en gård med en liten budget. Inköp och utveckling av den här gården har gjorts på en mindre budget än vad en genomsnittlig person här spenderar på ett hus, säger Richard.

Ridgedale är och vill vara ett exempel på att småskaligt jordbruk kan fungera ekonomiskt.

– Vi håller kurser i hur man skapar en fysiskt bra planerad gård med mångfald och som är lönsam. Vi håller kurser i att hitta kunder och bygga ett kundregister, hur du kan göra en mycket lönsam gård på en mycket liten bit mark. En nyckel är att odla eller föda upp det som kommer att ge dig en bra avkastning, säger han.

Vill locka yngre

Ridgedale ser stora möjligheter men också behov av att fler unga människor börjar odla professionellt både i Sverige och övriga Europa. Att börja med permakultur är en väg in i den annars svårforcerade jordbruksmarknaden där priserna för en gård är så höga att det är näst intill omöjligt att få ekonomisk lönsamhet om man inte ärver gården.

– Jag tror att den genomsnittliga åldern för en svensk bonde är cirka 65 år. Och det är samma över hela Europa. Genom noggranna studier och insamling av data här på Ridgedale har vi kunnat se exakt vad som är lönsamt och hur och när saker ska göras för att få lönsamhet, berättar Perkins.

Ett första steg för många som vill börja odla och hitta en försörjning i det, är att börja med en så kallad Market Garden, en trädgård där man odlar för marknaden. Det är ett populärt första steg som många börjar med i USA och Perkins menar att intresset för detta sätt att odla växer även i Europa. På mycket liten yta och med en liten budget kan man genom bra planering och fokus på marknadsföring och nätverk för försäljning hitta en lönsamhet. Därifrån kan man sedan utvidga och öka yta och omsättning.

– Vårt mål är att visa att om vi kan göra detta här, i ett dyrt land och med ett kallt klimat, då kan människor göra detsamma överallt. Vi är inte för subventionerat jordbruk, vi är för bra planering, avslutar Richard Perkins.

Läs vidare på nästa sida: Underskatta aldrig nyttan med höns!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

KLOKA HEM – nytt nummer ute!

Den här artikeln har tidigare publicerats i det senaste numret av ETC förlags inredningsmagasin Kloka hem. På varuhuset.etc.se kan du beställa en prenumeration eller köpa enstaka nummer
av tidningen.