Klimat.

2015-11-30 14:00
  • En grupp aktivister klädda som änglar poserar på Place de la Republique i Paris.  Bild: Laurent Cipriani/AP
    En grupp aktivister klädda som änglar poserar på Place de la Republique i Paris.
  • Tusentals par skor placerades under lördagens klimatmanifestation på Place de la Republique i Paris. Skorna symboliserade varje demonstrant som nu inte kan marschera på Paris gator på grund av demonstrationsförbudet. Bild: Laurent Cipriani/AP
    Tusentals par skor placerades under lördagens klimatmanifestation på Place de la Republique i Paris. Skorna symboliserade varje demonstrant som nu inte kan marschera på Paris gator på grund av demonstrationsförbudet.
  • Tusentals aktivister är på plats under de kommande två veckorna för att sätta press så att klimattoppmötet mynnar ut i ett starkt avtal för att bromsa klimatförändringarna.
    Tusentals aktivister är på plats under de kommande två veckorna för att sätta press så att klimattoppmötet mynnar ut i ett starkt avtal för att bromsa klimatförändringarna.

Parisdemonstranter trotsade förbud med kreativitet

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: ”Folket kräver förändring och det nu!”

Pepparspray och tårgas

Efter en timme upplöstes den långa mänskliga kedjan och många började spontant bege sig till Place de la République. Det var ingen formellt organiserad klimatdemonstration, men plötsligt kryllade Paris innerstad av demonstranter. Väl framme fylldes rondellen på från olika håll samtidigt som polisen täppte till alla infarter. Längst fram placerades kravallpoliser; bakom stod rad efter rad av vita bussar och piketer. En demonstration där de svart-röda fanorna dominerade började marschera runt torget och blev större och större innan den gjorde avstickare ut på sidogatorna. Där väntade konfrontation med polisen, pepparsprej, tårgas och chockgranater, allt ackompanjerat till slagordet ”Liberté, liberté”, frihet, frihet. Plakaten och banderoller med klimatbudskap tunnades ut samtidigt som kön till folkköket blev längre.

Systrarna Aurora och Anaıs Medie stod med varsitt plakat långt bak i demonstrationen. De jobbar båda som agronomer och hade sett fram emot den 29 november.

– Vi kom hit för att protestera, men vi vill göra det med icke-våld. Och visst är det viktigt att strida för yttrandefrihet och mot undantagstillståndet, men just i dag skulle ju handla om klimatet. Det är sorgligt att det blivit så här, säger Anaıs Medie.

– Det är så synd att det som hände för två veckor sedan [terrordåden] blandas ihop med klimatdemonstrationerna. Tanken i dag var att demonstrera mot den globala uppvärmningen. Men på grund av mördarna får vi inte längre göra det. För två veckor sedan visade mänskligheten sin sämsta sida – i dag skulle vi ha visat den bästa genom att massor av människor kom ut på gatorna, säger Aurora Medine.

Lovar upptrappning

Ett hundratal greps av polisen vid Place de la République, däribland Olivier Besancenot, tidigare presidentkandidat och välkänd frontfigur för vänsterpartiet NPA. Det är ännu oklart hur hårt undantagslagarna kommer att tillämpas på dem. Under söndagen såg det stundtals ut som om demonstrationsförbudet upplösts i praktiken, men i slutändan slog polisen till hårt. Klimatrörelsen – däribland centrala 350.org – såg dagen som en framgång, under rådande omständigheter, och lovar att trappa upp aktionerna under de två veckor som kommer.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar