Klimat.

2019-07-25 06:00
Greta Thunberg uppmanar fackförbunden att utlysa gemensam strejk i öppet brev.  Bild: Jana Eriksson
Greta Thunberg uppmanar fackförbunden att utlysa gemensam strejk i öppet brev.
Puffetikett
Dagens ETC

Öppet brev från Greta Thunberg: ”Nu måste även vuxna strejka”

I ett öppet brev till allmänheten uppmanar Fridays for Future, med Greta Thunberg i spetsen, fackföreningar och -förbund att utlysa gemensam strejk för klimatet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fridays for Future, den globala ungdomsrörelsen som startades av Greta Thunberg, strejkar varje fredag för att uppmana politiker att hålla vad de lovade i Parisavtalet – att se till att den globala upphettningen stannar under 1,5 grader. 

Men än så länge har det framför allt varit ungdomar som demonstrerat ute på gatorna. Nu uppmanar rörelsen fackföreningar och -förbund att gemensamt ta sitt ansvar för klimatet och utlysa strejk den 27 september. 

”Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen”, står det i brevet. 

Svagt intresse från facket

Dagens ETC:s rundringning visar dock att intresset för att skrida till gemensam klimathandling bland facken är svalt. 

– Nej, vi tänker inte utlysa strejk för klimatet. Vi använder inte strejkvapnet för allmänna politiska påtryckningar hur viktigt det än må vara, säger LO:s politiska sekreterare Mats Eriksson. 

Saco, som organiserar landets akademiker, är inne på samma linje.

– Klimat- och miljöfrågor är viktiga för Sacos medlemmar. Men strejkvapnet används enbart i konflikter som rör arbetsmarknadens parter, säger Robin Tapper, presschef på Saco.  

”Apokalypsens guru”

Under tiden reser Greta Thunberg (miljövänligt) runt om i Europa för att uppmana världsledare att ta sitt ansvar för kommande generationer.

I tisdags talade hon för Frankrikes nationalförsamling om vikten av att låta politiken styras av vetenskaplig forskning. 

– Ni behöver inte lyssna på oss, men ni måste lyssna på vetenskapen, sa hon i sitt anförande. 

Men delar av det franska parlamentet ville inte lyssna alls. Flera högerextrema nationalister och konservativa republikaner uppmanade sina kollegor till att bojkotta vad en av ledamöterna kallade ”profeten i shorts”. 

”Vi behöver ingen apokalypsens guru”, skrev den konservative ledamoten Guillaume Larrive på Twitter. 

I sitt tal bemötte Greta Thunberg de hånfulla kommentarerna med att påtala att barn som henne utmålas som ”bad guys” för att de vågar säga de obekväma sanningarna till politikerna. 

– Och bara för att vi citerar eller agerar på dessa siffror, dessa vetenskapliga fakta, får vi en ofattbar mängd hat och hot. Vi görs till åtlöje och ljugs för av parlamentsledamöter och journalister, sa hon. 

Skänker sina prispengar 

Greta Thunberg har det senaste året mottagit flera priser för sina insatser för klimatet. Senast i veckan mottog Greta Thunberg den franska regionen Normandies frihetspris. Prissumman på 250 000 kronor ska hon skänka till fyra olika klimatorganisationer. 

I höst har Greta Thunberg meddelat att hon kommer ta ett sabbatsår från skolan för att kunna sprida sitt budskap i andra delar av världen, bland annat i USA och Sydamerika. I och med att Greta Thunberg inte flyger kommer gymnasiet därför få vänta. 

– Min skolgång tar ingen skada av att jag gör den ett år senare, sa hon i våras till Dagens Nyheter.

Läs vidare på nästa sida: Här kan du läsa det öppna brevet