Klimat.

2019-07-04 16:59
Opec har tagit intryck av protesterna som Greta Thunberg startat. Foto: TT
Opec har tagit intryck av protesterna som Greta Thunberg startat.
Puffetikett
Dagens ETC

Opec fruktar Greta-effekten: ”Nu ställer våra barn frågor”

De oljeproducerande Opec-länderna är allvarligt hotade av aktivism kopplad till klimatkrisen. Det framgick efter att Opec avslutat ett möte i Wien.

Då passade generalsekreterare Mohammed Barkindo på att klaga över att industrin utsätts för ”ovetenskapliga” angrepp från ett växande antal klimataktivister:

– De förleder våra samhällen att tro att olja orsakar klimatförändringar.

Påverkar investeringar

Uppenbarligen har Opec tagit intryck av demonstrationerna som startades av Greta Thunberg. Mohammed Barkindo sa, enligt nyhetsbyrån AFP, att flera av hans kollegor på Opecs huvudkontor har barn som "frågar oss om sin framtid eftersom de ser sina jämnåriga på gatorna, protesterande mot vår verksamhet”.

– Det här börjar styra både politik och marknadens beslut, inklusive investeringar i oljeindustrin, som han framhöll är ”en del av lösningen” utan att förklara på vilket sätt.

Greta Thunberg: "Största komplimangen"

Greta Thunberg har tagit del av kritiken från Opec. Hon skriver på Twitter att det är den största komplimang hon fått.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter