Klimat.

2020-03-07 13:40
 • Susanna Rosén har tre egna trädgårdar där hon odlar klimatsmart. En i Stockholmsområdet, en fäbod i Gästrikland och en gård på Voujatudden i Lappland. Bild: Pernilla Hed
  Susanna Rosén har tre egna trädgårdar där hon odlar klimatsmart. En i Stockholmsområdet, en fäbod i Gästrikland och en gård på Voujatudden i Lappland.
 • Det är klimatsmart att skydda sina odlingar mot vinden. Då                torkar de inte ut lika snabbt och behöver mindre vatten. Här har ett vindskydd och en spaljé flätats av beskärningsrester. Dubbelt smart.
  Det är klimatsmart att skydda sina odlingar mot vinden. Då torkar de inte ut lika snabbt och behöver mindre vatten. Här har ett vindskydd och en spaljé flätats av beskärningsrester. Dubbelt smart.
 • Gamla träd ska sparas. De skuggar marken, gör trädgården mer behaglig och skyddar från uttorkning. Under trädet kan det växa blommor, som här.
  Gamla träd ska sparas. De skuggar marken, gör trädgården mer behaglig och skyddar från uttorkning. Under trädet kan det växa blommor, som här.
 • Klipp inte hela gräsmattan. Låt istället blommor från ­omgivningen ta sig in och skapa en mer ängslik plats.
  Klipp inte hela gräsmattan. Låt istället blommor från ­omgivningen ta sig in och skapa en mer ängslik plats.
 • Skapa din egen äng. Ängslika blommor förser insekter med mat och är vackra att titta på.
  Skapa din egen äng. Ängslika blommor förser insekter med mat och är vackra att titta på.
 • En klimatsmart trädgård ska inte vara för välstädat och steril. Ett gammalt träd kan sågas upp och staplas så här så blir det boplats för solitärbin och andra insekter.
  En klimatsmart trädgård ska inte vara för välstädat och steril. Ett gammalt träd kan sågas upp och staplas så här så blir det boplats för solitärbin och andra insekter.
 • Många pollinerande insekter hotas av utrotning. I din trädgård kan du hjälpa dem att överleva.
  Många pollinerande insekter hotas av utrotning. I din trädgård kan du hjälpa dem att överleva.
Puffetikett
Dagens ETC

Odla för hållbarhet – så blir du klimatsmart i trädgården

Vill du ha en trädgård som hjälper till att rädda ­världen? Då ska du glömma stenläggningar och stora trädäck. Det menar Susanna Rosén som är aktuell med boken ”Klimatsmart trädgård”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du vet hur trädgårdstrenderna har sett ut de senaste åren. Sten och trädäck. Så lite rabatter och planteringar som möjligt. Växtligheten har fått stå tillbaka för något som liknar ett rum utomhus. Det kan visserligen vara lättskött, men det är inte klimatsmart.

– En stenlagd yta och en trätrall är en biologiskt död yta, säger Susanna Rosén.

Hon är författare, frilansjournalist och biolog med tre egna trädgårdar. En villaträdgård i Stockholmsområdet, en fäbod i Gästrikland och en gammal gård på Vuojatudden i Lappland. Där har hon alltid odlat klimatsmart, innan det ens kallades så.

– På 80-talet stod grannarna lutade över grinden och skakade på huvudet åt att jag hade en äng på tomten. De tyckte att jag skulle klippa gräset i stället. Men sedan såg de vad fint det blev, säger Susanna Rosén.

Gör det mesta av din plätt

Sedan 80-talet har mycket hänt. Klimatlarmen har blivit en del av vår vardag. Torka varvas med skyfall och extrema temperaturer. Och insekter, som bin, humlor, flugor, fjärilar och skalbaggar som är livsviktiga som pollinatörer, håller på att dö ut. Men här kan vi faktiskt göra skillnad. Alla vi som har en trädgård.

– Den är vår egen lilla plätt på jorden där vi kan kontrollera vad som odlas och vad som används. Genomsnittsträdgården är på 1 000 kvadrat. Det är klart att bara 1 000 kvadrat inte kan rädda världen. Men om alla gör något så bli det många kvadrat tillsammans, säger Susanna Rosén.

Undvik en biologisk öken

Hennes nya bok ”Klimatsmart trädgård” är en 150 sidor lång handbok med tips på vad du kan göra, stort som smått. Det första är alltså att låta saker växa i stället för skapa biologiska öknar av betong eller impregnerat virke. Och har du en stor gräsmatta är det bra för klimatet om du är lite slarvig med skötseln av den. Klipp den inte så noga och låt andra växter än gräs ta sig in.

– Om man inte har perfekt gräsmatta så brukar ängsblommor hitta in av sig själv. Vitsippor, gullvivor, vårlökar. Prästkragar senare på sommaren. Tusensköna. vitklöver. Låt dem stå kvar och klipp runt så att det bildas öar, då växer öarna i omfång med tiden.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Vilda blommor är nektarrika och älskas av pollinerade insekter. Därför kan du också aktivt göra om gräsmattan till en äng genom att ta bort gräset och så ängsblommor.

Vattenkanna slår vattenspridare

En törstig trädgård är inte klimatsmart. För att inte behöva vattna så mycket och slösa på grundvattnet så är det bra att sätta en häck runt trädgården som silar vinden. Låt också gamla och uppvuxna träd som ger skugga stå kvar. De skapar ett behagligt klimat i trädgården, förutom att de kan ge frukt och boplats till insekter och fåglar så klart.

Samla upp regnvatten i tunnor och vattna inte med vattenspridare. En vattenspridare sprider ut vattnet över en stor och yta så att vattnet hinner dunsta bort innan det når växternas rötter. Då är det mycket bättre att punktbevattna med en vattenkanna och vattna rejält. Men det allra viktigaste för att trädgården ska klara av torka är att plantera de växter som är anpassade efter den jord som finns just i din trädgård.

– Torkan slår alltid hårdare på en lätt, sandblandad jord. Om man då har växter som naturligt växer på en sådan jord så klarar de också torkan bättre. Titta på vad som växer vilt i naturen eller vad som verkar trivas bra hos grannen och gå på det, säger Susanna Rosén.

”Ska vara enkla blommor”

Det finns en annan bra tumregel att ta till när du ska välja växter till din klimatsmarta trädgård. Det ska gå att se ståndare och pistill och de ska dofta.

– Ju ursprungligare, desto bättre. Det ska vara enkla blommor. Inte förädlade fyllda. Och doft lockar pollinerande insekter. Tänk mormorsträdgård, säger Susanna Rosén.

En annan viktig klimatsmart tumregel är att inget ska lämna trädgården. Trädgården ska vara sitt eget kretslopp.

– När folk vårstädar i sina trädgårdar ser man ofta att de räfsar ihop skräpet, stoppar det i svarta sopsäckar, fyller släpet och kör till tippen. Sedan åker de med släpet och handlar torvmull och gödsel i trädgårdsbutiken. Det blir bakvänt. Det här materialet finns redan på tomten.

I stället för att köras iväg kan löven räfsas in i rabatterna. De vissna perennerna kan smulas ned i jorden. Det kan se skräpigt ut alldeles i början men det dröjer inte länge förrän perennerna växer upp och maskarna har dragit ner fjolårsskräpet i jorden. På så sätt får man jordförbättring på plats utan att behöva köra bort skräp och köpa nytt.

Att köpa ny jord i trädgårdshandeln kan dessutom vara direkt klimatosmart. Eftersom köpejorden ofta innehåller torv. Och torvbrytning är inte klimatsmart eftersom den leder till utsläpp av växthusgaser. Torven behövs inte om du i stället komposterar hemma i trädgården och använder kompostjorden.

Är du riktigt smart använder du trädgårdens avfall, alltså grenar som du beskär från träd och buskar, som växtstöd så behöver du inte köpa nya sådana heller. Susanna Rosén har flera tips på hur du kan fläta enkla staket och låta växterna klättra på resterna av den gamla julgranen.

En klimatsmart trädgård är inte för välstädad. Det får gärna ligga en vedhög eller en liten rishög borta i kompostområdet som blir en boplats för många insekter.

Ogräs behöver inte rensas

Och då kommer vi in på den jobbiga frågan. Om trädäck och betongplattor är klimatosmarta men arbetsbesparande, måste då en klimatsmart trädgård med många växter och biologisk mångfald alltid betyda mycket jobb.

– Det blir det inte om man välja växter som är anpassade efter platsen och om man komposterar direkt i rabatterna. Det som många lägger ner alla mest tid på är att klippa gräsmattan, så ju mindre gräsmatta du har desto mindre jobb. Satsa på planteringar och marktäckande växter så får inte ogräset plats heller. Och du behöver inte rensa bort vartenda ogräs heller. Maskrosor till exempel är nektarrika och bra för pollinatörerna, säger Susanna Rosén.

800dagar

10 tips för en klimatsmart trädgård

Plantera många olika växter. Gärna ­blommor som är nektarrika och doftar.

Gör äng av gräsmattan. Släpp in ängs­blommor från omgivningen genom att inte klippa överallt eller så ny äng.

Välj växter efter plats. Växter som är anpassade efter jorden och klimatet klarar sig bättre och behöver inte vattnas lika mycket.

Spara gamla träd. Träd ger skugga, skydd från torka och boplats för vilda djur.

Häckar som vindskydd. Hindrar vinden från att torka ut odlingarna.

Skapa mat och boplatser till insekter. Nektarrika växter och en rishög i trädgården hjälper hotade insekter.

Samla regnvatten. Vattna sedan med ­vattenkanna direkt där det behövs.

Återvinn. Låt grenar och kvistar bli till växtstöd eller små staket.

Kompostera istället för att köra bort. Då skapar du ny jord på plats och behöver inte köpa klimatosmart jord.

Gödsla bara naturligt. Med häst-, ko- eller hönsgödsel utan kemiska tillsatser eller ­kanske med nässelvatten som du gör själv.

5 no-no:s i en klimatsmart trädgård

Kemiska bekämpningsmedel.

Stora hårda ytor med sten, asfalt eller trätrall.

Kemiskt framställt konstgödsel.

Invasiva växter som tar över och tränger undan naturligt förekommande växter.

Vattenspridare.

Andra böcker om klimatsmart odling och trädgårdar

Permakultur – framtiden i din trädgård

Ylva Arvidsson, Johan ­Arvidsson (Borrabo förlag)

Skogsträdgården: Odla ätbart överallt

Philipp Weiss, Annevi ­Sjöberg (Hälsingbo Skogsträdgård HB)

Skörda regnvatten

Eva Mathiasson, Susanna Widlundh (Nimaco)

Stefans lilla svarta: Bokashi, biokol och bakterier

Stefan Sundström (Leopard förlag)