Klimat.

2020-04-15 08:00
Bild: Koji Sasahara/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Nytt enzym återvinner pet-plast på några timmar

Ett bakterieenzym, ursprungligen upptäckt i en lövkompost, kan bryta ner pet-flaskor på några få timmar. Företaget bakom upptäckten siktar på användning i industriell skala inom fem år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Av de 359 miljoner ton plast som produceras årligen hamnar 150–200 miljoner ton på deponi eller i naturen. Polyetentereftalat, eller pet-plast, är den vanligaste polyesterplasten och den som bland annat används till flaskor och andra förpackningar.

Pet-plast kan återvinnas, men med dagens tekniker till en plast av sämre kvalitet som kan användas i vissa tyger och plastmattor. Nu har forskare lyckats framställa ett mutant bakterieenzym som bryter ner pet-flaskor biologiskt på några timmar, till byggstenar som kan användas till nya pet-flaskor av hög kvalitet.

Företaget bakom upptäckten, Carbios, siktar på att använda tekniken i industriell skala inom fem år, och har inlett samarbete med storföretrag som Pepsi för att snabba på utvecklingen, skriver tidningen The Guardian.

”Ett stort steg”

De flesta är överens om att det är nödvändigt att minska den stora användningen av plast, men det är bara en del av lösningen på plastproblemet enligt Carbios vice vd Martin Stephan.

”Vi vet alla att plast har många viktiga användnings­områden, inom livsmedelssektorn, medicinsk vård och transport. Problemet är plastavfallet”, säger han till The Guardian.

Flera oberoende bedömare och experter har kallat den nya upptäckten ”ett stort steg framåt”.

”Metoden har potential att minska vårt oljeberoende, koldioxidutsläppen och energianvändningen och att sätta fart på insamlingen och återvinningen av avfallplast,” säger chefen vid Centrum för Enzyme Innovation på universitetet i Portsmouth, professor John McGeehan.

Han har själv varit med och utvecklat ett annat enzym, upptäckt av en slump på en soptipp i Japan, som äter pet-plast.

Även på andra håll görs framsteg när det gäller att hitta biologiska sätt att bryta ner andra typer av plast. I mars presenterade tyska forskare en bakterie som festar på giftig polyuretan, medan tidigare forskning har visat att vaxmullarver – vanligtvis uppfödda som fiskbeten – kan äta upp polyetenpåsar.

83 procent återvinns i Sverige

Polyetentereftalat, eller pet-plast, är den vanligaste plasten i plastflaskor. Råmaterialet till pet-plast är olja.

Andelen pet-flaskor som återvinns varierar stort i olika delar i världen. I Sverige återvinns drygt 83 procent av sålda pet-flaskor, i Indien 90 procent, medan endast 31 procent återvinns i USA. För Europa är återvinningsgraden 48 procent.