Klimat.

2017-08-18 12:00
Det krävs 11 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans – och ofta produceras de i länder där det råder vattenbrist.  Bild: Bikas Das/AP
Det krävs 11 000 liter vatten för att tillverka ett par jeans – och ofta produceras de i länder där det råder vattenbrist.

Nyproducerade jeans – en stor miljöbov

Jeans är ett av världens mest miljöfarliga plagg. Genom att handla kläder på second hand kan svenskarna bidra till att hundratals miljoner liter vatten sparas, upplyser Myrorna i en nylanserad kampanj.

 

Jeans är ett av världens mest älskade plagg – men också ett av de mest miljöovänliga. Den som planerar att köpa ett par nya jeans bör därför tänka ett extra varv.

I sin nylanserade kampanj upplyser butiken Myrorna att det krävs 11 000 liter vatten – lika mycket som 70 välfyllda badkar – och 1,9 kilo kemikalier för att tillverka bara ett enda par. Med tanke på att svenskarna köper miljontals nya par jeans varje år är det siffror som spelar roll.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi vill att konsumenterna ska bli mer utbildade om klädernas påverkan på miljön och få ett fokus på användning av second hand-kläder. Det är en viktig handling för miljön, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrornas.

Kampanjen sätter svenskarnas konsumtion och dess påverkan på miljön under lupp, med jeansen i särskilt fokus. De produceras dessutom ofta i länder där det råder vattenbrist. Men det är inte bara jeans som vi svenskar bär hem från kläd­butikerna. Svensken handlar i genomsnitt totalt 12,5 kilo nyproducerade kläder per år, att jämföra med 0,9 kilo från second hand. Målet med Myrornas kampanj är tydlig: den ­senare siffran måste upp.

”Långsam utveckling”

– Vi kan se att vår försäljning av second hand ökat de senaste tio åren men ur ett samhälls­perspektiv är det fortfarande en för långsam utveckling. Vi vill visa att det är enklare och mer attraktivt än vad många tror att handla second hand. För den som vill bli mer miljövänlig i sin vardag tror vi att börja köpa jeans på ­second hand kan vara ett ganska lätt steg att ta, säger Emma Enebog.

Så blir du en hållbar jeanskonsument

Köp begagnade jeans i ­första hand och ekologiska jeans i andra hand.

Vädra jeansen ofta, så ­håller de sig fräscha!

Lär dig lappa och laga dina jeans.

Designa om! Kanske dina gamla favoriter går att sy om till en kjol eller shorts?

Skänk jeansen när du inte längre vill använda dem. Kasta aldrig! Trasiga eller inte, dina jeans gör större nytta i kretsloppet än de gör i soptunnan.

Källa: Myrornas