Klimat.

2018-10-11 12:05
Bild: Johan Nilsson/TT / Erik Johansen/NTB
Puffetikett
Dagens ETC

Ny svensk studie: Så påverkar värmeböljor vår hälsa

Effekten skiljer sig mellan olika regioner och samhällsgrupper.

Det är vid Centrum för primärvårdsforskning, ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne, som forskare har genomfört en landsomfattande studie för att se hur värmeböljor påverkar dödligheten i Sverige.

Resultatet visar på en tydlig ökning av dödsfall de dagar då temperaturen är högre än 27 grader. Och i synnerhet personer med kranskärlssjukdomar löper större risker vid dessa temperaturer.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men forskarna kan också visa att konsekvenserna av extremvärmen skiljer sig mellan olika regioner och grupper. Bland annat drabbas boende i socioekonomiskt utsatta områden hårdare.

– Invånare i dessa områden löper större risk att dö i förtid jämfört med boende i mer välbärgade områden, säger forskaren säger Daniel Oudin Åström som varit med och genomfört studien.

Exakt vad detta beror på är det dock svårare att dra några slutsatser kring.

– Tidigare forskning visar att boende i socioekonomiska områden är en mer utsatt population, som har högre dödlighet än befolkningen i övrigt. Sett i relation till värmeböljor kan det exempelvis vara så att det finns en större utbreddhet av kranskärlssjukdomar, eller att man har sämre tillgång till möjligheter att svalka sig när det är varmt.

Boende i norr drabbas hårdare

Men inte bara socioekonomisk status är avgörande för riskerna med värmen. Geografin spelar också roll. Studien visar att personer som bor i norra Sverige drabbas hårdare av höga temperaturer.

I samband med värmeböljor ökade dödligheten med ungefär 30 procent i Norrland. I Götaland och Svealand var däremot ökningen "bara" 10 procent.

En förklaring till detta kan vara att invånarna i norr är mer ovana vid höga temperaturer, enligt Daniel Oudin Åström.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Om studien

 “Heat-wave related mortality in Sweden: A case-crossover study investigating effect modification by neighbourhood deprivation”

Författad av: Daniel Oudin Åström, Christofer Åström, Bertil Forsberg, Ana Vicedo-Cabrera, Antonio Gasparrini, Anna Oudin, Kristina Sundquist.

Publicerad i Scandinavian Journal of Public Health.