Klimat.

2017-10-03 02:50
Regnskog på Sumatra, Indonesien. Bild: Heiko Junge/NTB/TT
Regnskog på Sumatra, Indonesien.

Ny studie: Regnskogen suger inte längre upp koldioxid

Tiden är knapp. Det är ett gäng forskares slutsatser efter att ha undersökt hur starka kolsänkor i världens tropiska skogar i verkligheten är. Det de kom fram till är nämligen att skogarna nu ger ifrån sig dubbelt så mycket kol som de suger åt sig.

– Fynden innebär ett ”wake up-call” när det gäller skogar. Om vi ska lyckas hindra temperaturen från att stiga till farliga nivåer måste vi minska utsläppen drastiskt och förbättra skogarnas förmåga att absorbera och lagra kol, säger Alessandro Baccini, forskare vid Wood Hole Research Center, som ledde studien, till brittiska The Independent.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mindre områden

Till skillnad från tidigare har forskarna till den aktuella studien inte bara tittat på hur kol sugs upp i områden där skog huggits ned, utan också där växtligheten minskat i mindre dramatisk omfattning.

– Det kan vara en utmaning att kartlägga skogar som försvunnit helt, men det är ännu svårare att mäta utsläpp från områden där skogen försvunnit i mindre och mer subtil omfattning, säger Wayne Walker, en annan av forskarna som arbetat med studien, till The Independent.

För stora förluster

Till sin hjälp hade forskarna satellitbilder, laserteknik och fältdata. Med hjälp av detta kunde de mäta den globala avskogningen sedan 2003. Den har gått så långt att växtligheten inte längre förmår agera kolsänka, det vill säga suga åt sig koldioxid från luften.

Värst ser det ut i Sydamerika – vars regnskogar i Amazonas skövlats intensivt de senaste åren – varifrån 60 procent av världens skogsrelaterade utsläpp nu kommer. 24 procent av utsläppen kommer från Afrika, medan Asien står för 16 procent.

Om studien

Enligt studien ger världens tropiska skogar nu ifrån sig 862 miljoner ton kol medan endast 437 miljoner ton absorberas och lagras.