Klimat.

2019-12-18 19:00
Bild: Andy Wong/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ny studie: Luftföroreningar orsakar självmord och depression

Genom att förbättra luftkvaliteten kan miljoner människor undvika depressioner, menar forskare i en ny studie. 

– Vi kan visa att luftföroreningar kan orsaka betydande skada på vår mentala hälsa, säger forskaren Isobel Braithwaite till The Guardian.  

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Människor som lever med luftföroreningar löper högre risk för depressioner och självmord. Det visar en systematisk studie av globala data, skriver The Guardian

Genom att minska luftföroreningarna I världen till det EU:s gränsvärde skulle kunna förhindra att miljontals människor hamnar i depression, hävdar forskarna som dock inte kan bevisa det utom allt tvivel. 

Partiklarna som analyserats i studien kommer ifrån fossila bränslen i fordon, bostäder och industrin. Forskarna menar att de nya bevisen stärker kraven på att att ta itu med det som Världshälsoorganisationen, WHO, kallar ”den dolda allmänhetens nödläge”. 

– Vi kan visa att luftföroreningar kan orsaka betydande skada på vår mentala hälsa, vilket gör frågan om att rena luften vi andas ännu viktigare, säger forskaren Isobel Braithwaite på brittiska universitetet UCL, till The Guardian.  

Att komma ner på EU:s gränsvärden skulle innebära en stor skillnad, säger hon. 

– Man skulle kunna undvika runt 15 procent av depressionerna, om vi antar att det finns ett orsakssamband. Det skulle göra en väldigt stor påverkan, eftersom depression är en väldigt vanlig sjukdom som ökar. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Har samlat data från 16 länder

Enligt WHO lider över 264 miljoner människor i världen av depression. 

– Vi vet att de finaste partiklarna från smutsig luft kan nå hjärnan via både blodomloppet och näsan, och att luftföroreningar har legat bakom ökningen av hjärninflammation, skador på nervceller och förändringar av produktionen av stresshormon, vilket har länkats till svikande mental hälsa, säger Isobel Braithwaite. 

Studien har samlat data från 16 länder, däribland Kina, USA och Tyskland och nått liknande resultat med ett starkt statistiskt samband mellan giftig luft och depression och självmord. 
Detta backas upp av flera andra nygjorda studier som bland annat visar samband mellan luftföroreningar och ”extremt hög dödlighet” hos människor med sjukdomar och en fyrdubblad risk för depression hos tonåringar. 

Andra studier indikerar att luftföroreningar orsakar en kraftigt reducerad intelligens och har samband med demens. 

– Vi måste alla göra vad vi kan för att minska våra bidrag till luftföroreningar, oavsett om det är att promenera eller cykla. Men vi måste också se på systemförändringar och politiska förslag som kan hjälpa till att sänka nivåerna av föroreningar överlag, säger Isobel Braithwaite till The Guardian. 

800dagar

Fakta

Luftföroreningar påverkar både hälsa och miljön. De kan göra människor sjuka och förkorta den förväntade livslängden. De bidrar även till växtskador, korrosion, nedsmutsning, övergödning, försurning och klimatförändringar.

Källa: Naturvårdsverket