Klimat.

2018-09-17 10:45
Naturskyddsföreningen ger ut boken ”Ett hållbart liv” som ger 365 praktiska tips för grön omställning i vardagen.  Bild: Erlend Aas/NTB scanpix/TT
Naturskyddsföreningen ger ut boken ”Ett hållbart liv” som ger 365 praktiska tips för grön omställning i vardagen. 
Puffetikett
Dagens ETC

Ny bok visar vägen mot en grönare planet

Naturskyddsföreningens nya bok ”Ett hållbart liv” ger 365 tips för en grön omställning, ett för årets alla dagar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För många människor blev klimatkrisen verkligare denna sommar, som bjöd på månad efter månad av hetta. Klimathotet är på riktigt och det är föroreningen av planeten också. Det är lätt att känna uppgivenhet inför utmaningens magnitud, men misströstan har aldrig lett någon vart.

Bättre då att göra det som göras kan. I dagarna ger Naturskyddsföreningen ut boken ”Ett hållbart liv” som ger 365 praktiska tips för grön omställning i vardagen.

– Vi upplever att många har funderingar kring hur man kan leva hållbart. Om man som individ bara hör om hot och kaos i klimatförändringarnas och miljöförstöringens spår är det lätt att bli paralyserad. Därför har vi sammanställt en rad tips i form av en blädderbok, men också med några grundläggande texter i slutet om vår syn på utmaningarna vi står inför, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Slår ett slag för grannsamverkan

För enkelhetens skull är tipsen sorterade under elva samlande rubriker, som Hemmet, Kroppen, Barnen och Jobbet och Skolan.

– Det har varit viktigt att ta fram tips som går utöver att handla ekologiskt och mer second hand. Vi lyfter också fram vad man kan göra för att påverka politiker och samhället, säger Karin Lexén.

I kapitlet Grannarna och Samhället slås ett slag för grannsamverkan i lokalsamhället. Flera punkter handlar om att göra saker tillsammans, som att starta studiecirklar, ordna filmkvällar, odla och demonstrera och ordna namninsamlingar i bästa 70-tals anda.

Men också om att divestera från smutsiga branscher och att välja en miljömärkt försäkring.

Treklövern håller än

Att dagens konsumtionsmönster är ohållbart för planeten är en utgångspunkt för Sveriges största miljöförening. En hel del av tipsen syftar till att konsumera mindre, återanvända, laga, låna, byta, dela och ge bort. Råd som går på tvärs mot gällande tillväxtideologi.

Om alla skulle leva efter boktipsen – klappar marknadsekonomin ihop då?

– Nja, riktigt så enkelt är det nog inte, men om fler individer ställer om kan det bidra till en positiv omställning av samhället. Ett tydligt intresse bland människor för att leva mer hållbart kan användas i påverkansarbetet mot beslutsfattarna.

Vilka är de viktigaste råden som gör störst skillnad för klimat och miljö?

– Den gamla treklövern biffen, bilen och bostaden håller rätt bra fortfarande vad gäller klimatet, med tillägget att ta vara på det man har och konsumera mindre, säger Karin Lexén.

Att välja miljömärkt för att skona miljön från så mycket skadliga ämnen som möjligt är också ett råd som står sig. Att det ska vara upp till konsumenterna att rädda miljön genom att välja bort i butikshyllan, och inte politikernas uppgift att förbjuda skadliga ämnen kan kännas bakvänt.

– Jag ser miljömärkningen och bidragen till ekologisk odling som en riktning mot ett mer hållbart samhälle. Det är svårt att förbjuda stora mängder saker, utifrån vilka kriterier skulle det ske i så fall? Jag tror mer på att lyfta fram det som är bra och förbjuda det som är riktigt dåligt, som exempelvis PFAS, säger Karin Lexén.