Klimat.

2019-06-28 15:45
Puffetikett
Dagens ETC

Nu översvämmas Spanien - av solceller

Efterfrågan på solceller har skjutit i höjden efter att Spaniens regering gjort regelverket mindre byråkratiskt.

– Vi brukade få ett par förfrågningar varje månad, men nu får vi över 20 per dag, säger solpanelsinstallatören Pilar Pérez till tidningen El País.

Företagen som säljer solcellspaneler i Spanien uppger att de fullkomligt har översvämmats av efterfrågningar från köpsugna privatpersoner och företagsägare, efter att landets nya regering valt att avbyråkratisera regelverket för att installera och dra nytta av egenproducerad solel. 

Den kraftigt ökade efterfrågan har dessutom lett till att priserna för själva installationerna har störtdykt. Det rapporterar Spaniens största morgontidning El País. 

”Enormt intresse”

Trots att det ännu är nära inpå regeringens regeländringar, som genomfördes i april månad, talar Spaniens solcellsunion (Unef) om ett ”enormt intresse” och det nu bildas en ”solcellsgeneration”. 

– Förra året tillkom totalt 235 megawattimmar (MWh) till följd av att nya solcellspaneler lades till i det spanska energisystemet. I år uppskattar industrin att se en totalökning på omkring 400 megawattimmar, säger José Donoso, generaldirektör för den spanska industrisammanslutningen, till El País.

Branschen växer

Priset för installationerna av solcellspanelerna uppges ha fallit med närmare 80 procent enbart under det senaste decenniet, och efterfrågan på service ska den senaste tiden ha skjutit i höjden med omkring 140 procent, enligt uppgifter från det spanska installationsföretaget SotySolar.

– Vi har gått från att vara två anställda för ett och ett halvt år sedan, till ett team på elva personer. Ändå är vi kort om folk, säger José Antonio González, säljansvarig på det mindre installationsföretaget Red-fotovoltaica.             

Pilar Pérez, som är talesperson för Leroy Merlin, som även de tillhandahåller installationer av solcellspaneler, bekräftar den dramatiska ökningen.  

– Vi brukade få ett par förfrågningar varje månad, nu får vi omkring 20 per dag, säger han.     

 

800dagar

Prognosen är 400 Mwh 

Den spanska industrisammanslutningen uppskattar att nyinstallationerna utav solcellspaneler inom branschen kommer att öka från 235 MWh under förra året, till 400 MWh i år. Detta till följd av såväl regellättnader som prissänkningar.