Klimat.

2015-08-31 14:59

Nu intensifieras vår klimatbevakning

Dagens ETC kommer fram till de avgörande Paris-dagarna att ge klimatfrågan det fokus och det utrymme den förtjänar. Om du vill vara med och påverka vår bevakning under hösten har du chansen nu.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Juli månad var den varmaste som någonsin uppmätts på jorden. Det meddelade nyligen den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) som övervakar tillståndet i haven och atmosfären. Även Nasa och Japans meteorologiska institut kom fram till samma sak, och mycket pekar på att 2015 kommer bli det varmaste året i historien.

Den här alarmerande nyheten fick i de flesta svenska medier inte mer än notisutrymme, trots att klimatforskare – som tidigare varit väldigt försiktiga med att koppla enskilda värmeböljor eller extremväder till klimatförändringarna – nu talar direkt ur skägget.

– Rapporten bekräftar vad vi redan vet – jorden värms upp. Den fortsätter att värmas, sa klimatforskaren Jake Crouch till CNN.

I månadsskiftet november-december samlas världens ledare i Paris för att komma överens om ett nytt globalt klimatavtal. Alla vet att dagens situation är ohållbar. Vi konsumerar mer av jordens resurser än vad planeten klarar av, och sjukdomssymtomen blir mer och mer akuta. Samtidigt riskerar de allt mer frekventa rapporterna om jordens tillstånd att endast leda till slentrianmässig rapportering om ”ytterligare ett alarm”.

För många kan det kännas lockande att blunda för problemen och vänta på en klimat­räddande teknik som kanske finns på plats om 40–50 år – som fusionskraften vi skriver om härintill. Men då måste jorden redan vara fossilfri om vi ska klara klimathotet. Därför är FN:s klimattoppmöte så viktigt.

Dagens ETC kommer fram till de avgörande Paris-dagarna att ge klimatfrågan det fokus och det utrymme den förtjänar. Om du vill vara med och påverka vår bevakning under hösten har du chansen nu. Vad vill du läsa om? Vad ger hopp och vilka frågor vill du ha svar på? Mejla maria.holm@etc.se.

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar