Klimat.

2019-11-14 10:20
Bild: Moa Karlberg
Puffetikett
Dagens ETC

Nu flyttar klimatstrejken till förorten

Stockholms skolstrejk för klimatet flyttar ut i förorten. Efter ett år av globala klimat­strejker har turen kommit till Rinkeby.

”Vi har haft många skolstrejker i innerstan. Nu vill vi visa att det finns ett stort engagemang även i förorterna”, säger organisatören Mina Pohankova, 15.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 29 november och den 6 december är det dags för den femte stora globala skolstrejken för klimatet. Strejken sammanfaller med klimattoppmötet i Madrid den 2–13 december. Strejken är uppdelad på två datum för att bättre passa med tider för högtider och lov i olika länder.

– I Stockholm har vi valt den 6 december, precis som Madrid, där en enorm strejk kommer att organiseras samma dag med Greta som en av talarna, säger Mina Pohankova, 15, en av organisatörerna bakom Fridays For Futures Stockholms-strejker.

Andra svenska städer strejkar den 29 november samtidigt med Tyskland och flera andra länder i Europa. I Stockholms organiseras strejken för första gången utanför tullarna, i stadsdelen Rinkeby.

– Rinkeby är en bra plats då det finns många engagerade ungdomar där och flera lokala föreningar som vi kan samarbeta med, säger Mina Pohankova.

Temat för den kommande strejken är klimaträttvisa, ett begrepp som finns med i Paris­avtalet.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

– Klimaträttvisa innebär bland annat att rika länder som Sverige måste gå före och göra mer, snabbare och även ta ansvar för hur våra utsläpp påverkar andra länder. Sverige har hittills varit bra på att skylla ifrån sig, säger Mina Pohankova.

Rättvis omställning

Genom att strejka under COP25 vill Fridays For Future-rörelsen, FFF, sätta press på delegaterna och världens regeringar att fokusera på rättvis omställning.

– Omställningen måste vara rättvis och omfatta alla. Även arbetare inom fossilindustrin måste vara med och erbjudas möjligheter att ställa om.

Bara i år har Fridays For Future genomfört fyra globala strejker, med kulmen i september med den internationella storstrejken som bara i Stockholm enligt uppgift samlade 60 000 personer.

Målet långt borta

Strejkerna blir större, men målet är fortfarande långt borta, menar Mina Pohankova.

– FN satte in ett extra klimat­toppmöte i september tack vare FFF och klimatdebatten har förändrats. Men politiskt har vi inte uppnått någonting, vi har hela vägen kvar.

Nu hoppas organisatörerna på stor uppslutning till COP25.

– Jag vågar inte säga någon siffra, men vi tror att det kan bli riktigt stort i Rinkeby och hoppas att så många skolstrejkare och vuxna som möjligt ansluter. Det är viktigt att budskapet om rättvis omställning för alla når fram till delegaterna i Madrid, säger Mina Pohankova.

800dagar

Klimatstrejker

Fler än tusen strejker och manifestationer väntas över hela världen den 29 november och 6 december. I Sverige samlas skolstrejkare och vuxna på minst ett 80-tal platser, med gemensamma krav på rättvis omställning i linje med Parisavtalets mål.

Strejkerna organiseras av den globala klimatrörelsen Fridays For Future, FFF, som startade med svenska Greta Thunbergs enmansstrejk utanför riksdagen i augusti förra året.

Klimatstrejken i Rinkeby inleds kl. 12 den 6 dec. Exakt plats och program för framträdanden är ännu inte spikat.