Klimatmöte.

2015-12-11 08:59
Bild: Johan Nilsson/TT

Nu är sista chansen att stå upp för klimatet

Nu närmar den sig, dagen klimatrörelsens aktivister från världens alla hörn väntat på i år. I helgen hålls de sista klimatförhandlingarna i Paris mellan världens samlade ledare. Aktivister och experter håller andan, men har svårt att hålla hoppet uppe. – Eftersom vi förväntar oss ett otillräckligt avtal planerar vi en stor folklig mobilisering i Paris under lördagen, säger Olivia Linander från klimatorganisationen 350.org.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du har läst?
Swisha en slant till: 1231480870

Läs också: Vad hoppas du att klimatavtalet från Paris kan leda till? och Shora Esmailians analys om mötets sista dagar. 

Till klimattoppmötet i Paris har ledare från 195 av världens länder samlats för att förhandla fram ett nytt avtal för att förhindra en global klimatkatastrof. I helgen väntas beskedet, som skjutits upp från att först varit tänkt att komma under fredagskvällen, komma om det nya avtalet.

Utvecklingsländer och mindre önationer har tryckt på för att få ned målet om en global uppvärmning på max 2,0 före 2050, till max 1,5 grader, för att inte helt utplånas av stigande havsnivåer och extrema väderomställningar.

EU:s och USA:s förhandlare har sagt sig vara beredda att sluta upp bakom ett uppvärmningsmål på max 1,5 grader, förutsatt att formuleringarna blir de rätta. Vad som menas med ”formuleringar” är dock oklart. Klart är dock att ländernas samanlagda ambitioner om begränsningar av koldioxidutsläppen skulle leda till en global uppvärmning på närmare 3 grader, och att avtalet inte kommer innehålla några nationella utsläppsminskningsmål.

Ett krav från många länder är att eventuella globala utsläppsminskningsmål inte får påverka de nationella linjerna. Det tycks dock finnas ett starkt stöd för att klimatmålen ska ses över vart femte år och att det ska införas någon form av global utvärdering av hur klimatarbetet går.

Tre avgörande frågor som under torsdagen kvarstod att lösa gäller differentieringen (vem som ska ha vilket ansvar), finansieringen (vem ska betala och hur mycket) och ambitionsnivån (hur stora ska utsläppsminskningarna vara) i avtalet.

Olivia Linander från klimatorganisationen 350.org är inte särskilt hoppfull.

– Vi förväntar oss ett otillräckligt avtal och planerar därför en stor folklig mobilisering i Paris under lördagen, säger hon.

Läs vidare på nästa sida

Tema

Klimatmötet i Paris

Artiklar