Klimat.

2021-02-21 12:45
”Odla grönsaker inne – från frö till skörd”, är skriven av Bella Linde  (till vänster), med foto av Lena Granefelt. Den ges ut av LL-Förlaget. Foto: Anna Svanberg
”Odla grönsaker inne – från frö till skörd”, är skriven av Bella Linde (till vänster), med foto av Lena Granefelt. Den ges ut av LL-Förlaget.
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

”När allt fler odlar slipper vi import”

Odlingsintresset har visat sig öka i kölvattnet av pandemin. Odlaren och författaren Bella Linde, aktuell med boken ”Odla grönsaker inne”, vill nu få människor som har svårt att läsa med på odlingståget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Senast i raden av odlingsböcker är ”Odla grönsaker inne”, en enkel, grundläggande bok. Författaren Bella Linde ser ett behov av odlingslitteratur på lätt svenska.

– Vi ville göra en bok för dem som har svårt att läsa, svårt att minnas eller svårt att koncentrera sig. Odling är en livskraftig, inkluderande och lustfylld rörelse, det ligger i odlingens natur att alla ska ha möjlighet att vara med i allt det härliga och goda.

Vilken roll spelar det för klimatet om vi alla börjar odla hemma?

– Framför allt blir man medveten om att det faktiskt går att odla sin egen mat, man får koll på odlingsåret och kan börja äta utifrån vad som finns tillgängligt under varje säsong. Dessutom upptäcker de flesta att det är väldigt gott med egna solmogna tomater från fönsterbrädan. Några fönstertomater gör kanske ingen skillnad, men när allt fler börjar odla allt mer så slipper vi en liten del av importen.

Är det dags att så tomatfröerna nu?

– Det går fint att så tomatfrön nu. Särskilt de små fönstersorterna, de ränner inte iväg och blir rangliga när de söker sig mot ljuset. Men du kan så tomater ända in i april, men då blir förstås skörden senare.

Vad odlar du själv i ditt fönster och på din balkong i år?

– Främst odlar jag basilika och ärtskott på fönsterbrädan, och en och annan knubbig busktomat. Jag förodlar också sådant som ska ut i grönsakslandet i början av juni, som kronärtskocka och rotselleri. Höga tomater blir det också, plus pumpa, gurka och squash – sådant som kan stå i kruka utomhus eller på balkongen.

PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.