Klimat.

2015-03-30 11:29
Vattenfalls kolkraft i Tyskland var en het fråga i valrörelsen. Men nu är ljudet i MP-skällan ett annat än då. Bild: Michael Sohn/AP/TT
Vattenfalls kolkraft i Tyskland var en het fråga i valrörelsen. Men nu är ljudet i MP-skällan ett annat än då.

MP öppnar för att sälja det tyska brunkolet: "Ett svek"

I valrörelsen förra sommaren talade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin om hur viktigt det är att Vattenfalls kolgruvor och kolkraftverk i Tyskland stängs ned. Nu öppnar allt fler miljöpartister för en försäljning.
   – Bara det faktum att regeringen är öppen för att sälja Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet är ett svek, säger Jens Holm (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Miljöpartiets tonfall när det gäller Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland blir allt snällare. Från att Gustav Fridolin under valrörelsen talade om att det viktigaste för partiet är att gruvorna stoppas utesluter nu finansmarknadsminister Per Bolund (MP) inte en försäljning av verksamheten.

– Vi har en process där regeringen tillsammans tar fram en ståndpunkt och där vi tillsammans fattar den typen av beslut. Men det kan vi ju inte göra förrän det finns konkreta förslag på bordet, säger Per Bolund till Ekot.

"Försöker normalisera försäljningen"

Att Miljöpartiet öppnar för en försäljning är inte helt nytt i sak, säger Gunnar Lind på Greenpeace.

– Miljöpartiet försöker normalisera försäljningen. Det enda sättet de kan godta försäljningen på är om det finns en garanti att de nya planerade gruvorna inte öppnas.

En nedstängning av brunkolsverksamheten i Tyskland kräver tillstånd från den tyska kraftnätsmyndigheten Bundesnetzagentur, någonting som måste sökas och godkännas minst ett år i förväg. Men det är inget hinder för en avveckling, säger Gunnar Lind.

– Det finns ingen anledning att tro att det inte skulle godkännas, framför allt om tillstånd söks femton år i förväg – avvecklingen ska inte vara klar förrän 2030.

"Handlar om Sveriges ansvar"

Riksdagsledamoten Jens Holm (V) tycker att MP:s inställning är en stor besvikelse.

– Bara det faktum att regeringen är öppen för att sälja Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet är ett svek. Det här handlar om hela jordens överlevnad och Sveriges ansvar.

Men även den moderata riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson varnar för att en försäljning ökar utsläppen:

– Öppnas alla fem gruvor kan det ge upphov till utsläpp av koldioxid i storleksordningen 1 000 miljoner ton, skriver han i en fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Jens Holm hoppas att en försäljning inte blir av.

– Jag hoppas att regeringen sansar sig – det här kanske är det viktigaste klimatbeslut de fattar under den här mandatperioden.


Fotnot: Per Bolund har avböjt att kommentera och hänvisar till intervjun i Ekot.