Klimat.

2019-10-01 15:20
Trots att en nedläggning av Bromma flygplats länge varit en av Miljöpartiets största hjärte­frågor valde partiet att inte rösta ja till motionen. / Daniel Helldén (MP). Bild: Tomas Oneborg/Malin Hoelstad/SvD/TT
Trots att en nedläggning av Bromma flygplats länge varit en av Miljöpartiets största hjärte­frågor valde partiet att inte rösta ja till motionen. / Daniel Helldén (MP).
Puffetikett
Dagens ETC

MP nobbar förslag om nedläggning av Bromma flygplats

Vänsterpartiet i Stockholm föreslog i en motion i veckan att staden driver på för tidigare nedläggning av Bromma flygplats. Miljöpartiet valde att inte stödja förslaget.

– Jag skulle gärna se att Bromma flygplats avvecklas i förtid, men frågan ligger hos regeringen, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I måndags hade kommunfullmäktige i Stockholms stad att ta ställning till två motioner om Bromma flygplats. Rikard Warlenius (V) hade lämnat in den ena, där Vänsterpartiet föreslår att flygplatsen avvecklas innan avtalet med det staliga bolaget Swedavia löper ut 2038 – om staten medger det.

Partiet vill också att en planprocess för att förvandla flygfältet till en ny hållbar stadsdel inleds snarast, så att bygget kan komma igång så snart flygtrafiken läggs ner.

Trots att en nedläggning av Bromma flygplats länge varit en av Miljöpartiets största hjärtefrågor valde partiet att inte rösta ja till motionen.

– Arbetet med Bromma flygplats pågår. Vi har fastslagit att flygplatsen fortsatt är ett stadsutvecklingsområde och att avtalet med staten via Swedavia inte ska förlängas när det löper ut 2038. I övrigt ligger frågan hos regeringen, säger trafikborgar-rådet Daniel Helldén (MP).

Ställer ni er bakom förslagen i Vänsterpartiets motion?

– Ja,  jag skulle gärna se en avveckling av Bromma flygpplats i förtid. Vi föreslog redan 2012 att en ny grön stadsdel, Bromma parkstad, skulle byggas på flygfältet. Det har vi drivit hela tiden. Men, nu ligger frågan hos regeringen, säger Daniel Helldén.

Ohelig allians

– Förra mandatperioden var MP överens med oss om målet att Bromma skulle läggas ner senast år 2022. Nu har de kommit överens med Alliansen i det nya grönblå styret att avtalet med Swedavia inte ska förlängas bortom 2038 under den här mandatperioden – och ser det som en seger. Men det hade ju inte varit aktuellt ändå, avtalet löper ända till 2038, kommenterar Rikard Warlenius.

Han är inte förvånad över att MP inte biföll motionen.

– Det ingår i majoriteten att man enas om motionssvar. Men MP har samtidigt valt att ingå i en majoritet med partier som har en diametralt motsatt uppfattning i den här för partiet väldigt viktiga frågan, säger Rikard Warlenius.

Endast Fi stödde Vänsterpartiets motion om att driva på för tidigare avveckling. Socialdemokraterna lade ner sina röster, och stödde sin egen snarlika motion – som också röstades ner i kommunfullmäktige.

S vill bygga ut Arlanda

Skillnaden mot Vänsterpartiets förslag var att S vill bygga ut Arlanda med en fjärde landningsbana när Bromma flygfält läggs ner.

Då missar man syftet med nedläggningen menar Rikard Warlenius:

– Vi menar att en av poängerna är att flyget inte ska expandera. Dessutom har inrikesflyget minskat med 10 procent nu, vilket gör det ännu lättare att lägga ner Bromma, utan att bygga ut Arlanda.

800dagar

Vill bygga om till hållbar stadsdel

• Vänsterpartiet vill att Stockholms stad arbetar för en nedläggning av Bromma flygplats så snart som möjligt.

• I en motion i måndags föreslog partiet också att en planprocess för att bygga om flygfältet till en hållbar stadsdel med omkring 35 000 bostäder inleds snarast.

• V och Fi röstade för motionen, S lade ner sina röster. MP och Alliansen röstade emot.