Klimat.

2017-10-25 13:00

Mjukt och skönt – eller en fara för miljö och hälsa?

Vem vill inte att tvätten ska vara mjuk och väldoftande? I butiken finns många olika sköljmedel som utlovar just det. Med förföriska bilder av blommor och babyhänder förmedlas en känsla av naturlig mjukhet – men bakom etiketterna skvalpar kemikalieblandningar som tvärtom kan skada både hälsa och miljö.

Sköljmedel är en populär produkt. Den gör tvätten mjuk, ofta väldoftande och motverkar statisk elektricitet i syntetiska material. Exakt vad som skänker tvätten de önskvärda egenskaperna är svårare att veta. Detaljer om innehållet behöver inte anges på förpackningen, bara på nätet. En googling på ett par välkända märken visar att de innehåller omkring 25 olika kemiska ämnen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Många har krångliga namn som methylisothiazolinone. Det är ett konserveringsmedel och ett av många ämnen som kan irritera huden och orsaka allergi. Det kan också de vanligt förekommande doftämnena hexyl cinnamal, citronellol och limonene, för att bara ta några exempel bland de omkring 100 känt allergiframkallande parfymämnen som används i bland annat sköljmedel.

– Den som tar på sig kläder som sköljts i sköljmedel med allergi­framkallande parfymämnen eller konserverings­medel får sannolikt en liten mängd på huden. Eftersom samma ämnen används i exempelvis hudkräm, tvål och schampo så exponeras huden dagligen för ämnen som ökar risken för allergi och eksem, säger Carola Lidén, professor emeritus vid Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

En dryg fjärdedel av alla ­vuxna i Europa har kontakt­allergi mot något ämne. Konserveringsmedel och parfym tillhör de vanligaste orsakerna.

– Alla kan utveckla kontaktallergi efter hudkontakt med allergiframkallande ämnen. ­Allergin kan ge eksem som vanligen läker ut om ämnet undviks, men allergin är livslång, säger Carola Lidén.

Skadar vattenlevande djur

En del av de konserverings­medel som används i skölj­medel kan också vara miljöfarliga. På ett av sköljmedlen i butiken står det uttryckligen att produkten har ”skadliga långtidseffekter på vatten­levande organismer”. Enligt en studie från Svenska miljöinstitutet IVL kan sköljmedel också innehålla svårnedbrytbara kvartära ammoniumföreningar. De används för sina antistatiska egenskaper, men passerar ­reningsverken och skadar djurlivet i sjöar och vattendrag.

En del sköljmedel innehåller också dietylftalater (DEP), en medlem i den hormon- och ­reproduktionsstörande gruppen ftalater. DEP gör att väl­doften håller i sig längre.

– DEP bedöms ha lägre toxicitet än de ftalater som exempelvis används som mjukgörare i plaster och är numera den enda ftalat som används i kosmetiska produkter, säger Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektionen.

Som konsument är det lätt att förundras över att produkter med känt skadliga ingredienser alls får säljas – när det finns alternativ.

– Ansvaret för att klassificera och märka produkter ligger på industrin och så länge en produkt uppfyller gällande regler får den säljas, konstaterar Johanna Löfbom.

Både Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen rekommenderar konsumenter att avstå från sköljmedel, i synnerhet för barnens kläder, alternativt välja en parfymfri och miljömärkt produkt.

–  Miljömärkta sköljmedel lever upp till hårda krav som inkluderar både miljö- och hälsoaspekter. Men alla kemiska produkter, även de miljömärkta, innebär en viss miljöbelastning, säger David Gunnarsson, ­produktansvarig för Bra miljöval på Naturskyddsföreningen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kan skada kläderna

Det bästa för miljö och hälsa är att välja bort sköljmedel. Prova att använda ättika i stället, det sägs göra textilierna mjuka.

Vissa plagg och textilier kan skadas av sköljmedel. Träningskläder kan förlora andningsfunktionen och förmågan att absorbera fukt och handdukar får sämre uppsugningsförmåga.

Tester visar också att textiliers styrka kan ­försämras, plagg kan få mer noppor och bli ­mindre elastiska och vita textilier kan gulna.

Konserveringsmedel används i vattenbaserade produkter som sköljmedel. Nästan alla konserveringsmedel är allergiframkallande i högre eller lägre grad.

Parfymämnen är vanliga i sköljmedel. Ett hundratal känt allergiframkallande ämnen är tillåtna i sköljmedel liksom i andra rengöringsmedel och i kosmetiska produkter.

Enligt Naturskyddsföreningen är det vanligt att omärkta sköljmedel enligt förpackningsinstruktionerna ska doseras upp till fyra gånger mer än miljömärkta, vilket blir dyrt, frestar på miljön och bidrar till onödiga transporter.